Спутник V Нинова, БСП
На снимката: Корнелия Нинова

Корнелия Нинова успя да пребори опозицията в БСП по най-демократичния начин- чрез пряко допитване до членовете на партията. Подобни избори се правят за първи път в историята на партията и показват, че БСП се реформира.

Битката за лидер месеци наред бе обект на вътрешнопартийни дразги в БСП, обвиненията към Нинова валяха непрекъснато. И тя явно предприе най-печелившия ход- да се допита до редовите избиратели. И те й гласуваха доверие- при това безапелационно.

Резултатите от прекия избор бяха твърде важни за Нинова. Ако не беше постигнала победа и се стигнеше до избор на лидер от Конгреса шансовете й да остане на поста бяха само на теория.

Вътрешната опозиция в БСП многократно се опитваше да инициира пленум за промяна на устава, за да може да се спре прекия избор и да се стигне до Конгреса. Очевидно са предчувствали поражението. В отчаян ход дни преди вота другите кандидати Красимир Янков и Валери Жаблянов призоваха за бойкот на изборите, защото имало индикации за фалшифицирането им.

Но подкрепа от над 80% е  изненадваща, навярно и за самата Нинова и показва едно- че опозиционерите са разгромени.

Оттук нататък всякакви оспорвания за лидерството в партията са глупави и неоснователни.

Така противниците на Нинова или трябва да замълчат и да я поздравят за победата или просто на напуснат партията.

Има и друг – трети вариант- временно да се примирят  и да продължат да я рушат тихомълком отвътре, обвинявайки новия стар лидер във всички земни грехове.

предишна статияДоклад на „Дойче банк“: Предстои епоха на глобален безпорядък
следваща статияМексико отваря за туристи древните градове на маите