Начало България НИМХ: Опасно време в почти цялата страна

НИМХ: Опасно време в почти цялата страна

1240
времето

Предупреждение от втора степен за интензивни валежи е обявено за 7 области на страна. Това са София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик и Смолян.

В тези области се очакват значителни валежи от дъжд, над 1800 м – от сняг. Синоптиците предупреждават, че очакванията количества са между 35 и 65 л/кв.м, а в отделни райони и повече.

В местата със снежна покривка, с очакваните валежи от дъжд и умерения до силен вятър, снеготопенето ще е интензивно.

Оранжев код е обявен и за област Кърджали. Предупреждението там обаче е за значителни валежи от дъжд, в количества между 35 и 65 л/кв.м.

В областта ще духа и силен юг-югозападен вятър със скорост 14-19 м/сек и пориви до 22-24 м/сек.

времето

Силни валежи се очакват в областите Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Пловдив, но кодът там е жълт. Очакваните количества са между 20 и 30 л/кв.м, в планинските райони и повече.

Жълт код е въведен и за областите Хасково, Ямбол, Сливен, Бургас, Варна и Добрич, както и районите на крайбрежието. Там ще продължи да духа силен юг-югозападен вятър със средна скорост между 14 и 19 м/с и пориви до 22-24 м/с.

В крайбрежните зони ще духа южен вятър със скорост 14-17 м/сек и пориви до 20 м/сек. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО НА НИМХ-БАН:

Днес времето над страната ще бъде облачно. Ще има валежи, на места в Западна България и Родопската област – значителни.

В източната половина на страната ще остане ветровито, вятърът ще е югозападен и ще е топло, с дневни температури над 15°; там преваляванията ще са слаби и само на отделни места.

В северозападните райони ще проникне студен въздух и максималните температури ще са около 6-7°. През нощта валежите ще продължат.

Атмосферното налягане в сутрешните часове е значителна по-ниско от средното за месец декември (948 hPa). През деня ще започне бавно да се повишава.

В планините ще бъде облачно. Ще има валежи от дъжд, над 1800-2000 м – от сняг, в масивите в Западна България – значителни.

времето

В западните райони на Стара планина, където ще нахлуе студен въздух, валежите от сняг ще са над 1500 м. Ще духа бурен, по високите и открити части ураганен вятър от юг-югозапад, който през деня в северозападните райони ще се ориентира от север-североизток и ще отслабне.

Максималната температура на 1200 метра ще е около 8°, на 2000 метра – около 3°.

Над Черноморието ще е предимно облачно. Слаби превалявания от дъжд ще има главно по Северното Черноморие. Ще духа силен южен вятър. Максималните температури ще са 15° – 18°. Температурата на морската вода е 11°-13°. Вълнението на морето ще бъде е 3-4 бала.

предишна статияОКОНЧАТЕЛНО: Депутатите приеха Бюджет 2018
следваща статияКоя е най-секси синоптичката? Предизвикателство към балканските медии