Начало Любопитно Никога не слагайте тези 6 неща в микровълновата, опасно е!

Никога не слагайте тези 6 неща в микровълновата, опасно е!

1555
Сподели
микровълнова печка

Всеки знае, че ако поставите яйце в микровълнова фурна, то ще се взриви, а ако обвиете ястието с фолио, то ще започне да искри. Но има и други продукти и предмети, които в никакъв случай не трябва да поставяте в микровълновата. Разберете какво точно не може да бъде сложено в нея.

Нищо

Не оставяйте включената микровълнова печка, когато няма нищо в нея. Ако няма какво да абсорбира микровълните, то това започва да прави генератора на уреда, а това е вредно за него.

Замразено месо

Много домакини слагат замразено месо в микровълнова печка, за да ускорят процеса на по-нататъшната си подготовка. Това не е напълно безопасно и може да предизвика размножаване на патогенни бактерии. В действителност, микровълните работят само върху повърхностния слой, без да проникват по-дълбоко от 3 см.

Пипер

Ако включите микровълновата печка, пиперът може да избухне като яйце. Друг проблем е веществото капсаицин, което прави вкуса на пипера по-остър. Когато се нагрява в микровълнова фурна, капсаицинът се превръща в аерозол, който може да се запали като газ, ако отворите вратата за микровълнова печка.

Хартиени торби

Може би ви се струва безобидно да затоплите хартиена торба в микровълнова фурна. Но това не е така. Някои такива обвивки могат да бъдат възпламеними от действието на микровълните.

Пластмасови кутии

Пластмасата и микровълнова печка не са най-добрата комбинация. Много видове пластмаса съдържат вещества, които след затопляне в микровълнова проникват в храната в кутията и могат да навредят на здравето ви. Най-добре е да топлите ястията в стъклени предмети. В пластмасовите кутии слагайте храна, която искате да съхраните в хладилника например.

Всеки плътно затворен съд

Ако съдът е плътно затворен, то той може да се счупи при нагряване от микровълновата фурна.

Коментари