Начало Любопитно Никога не правете тези неща, когато пътувате

Никога не правете тези неща, когато пътувате

1223
Сподели
пътувате

Пътуването, без съмнение, може да доведе до много нежелан стрес и тревожност. Никой не е имунизиран към това чувство на неподготвеност за пътуване.

Всичко, което можете да направите, е да се погрижите и да се опитате да вземете в ръце нещата, които действително можете да контролирате.

От ужасно време, през заключена хотелска стая, до инцидент – много неща могат да превърнат ваканцията в кошмар.

И дори да сте опитен изследовател с хиляди километри зад гърба си, е добре да предприемете необходимите стъпки, за да постигнете максимален мир и комфорт.

Ето какво да избягвате, за да си осигурите спокойно пътуване:

Обемен куфар

Повечето хора, особено ако бързат, просто вземат купчина чисти дрехи и ги хвърлят в чантата си или в голям куфар. Организирайте багажа си, за да спестите място.

Колкото по-лек е куфарът, толкова по-добре. Обемният куфар просто добавя ненужно напрежение и ви ограничава да внесете чантата си в самолета. Сгънете и подредете дрехите по начин, с който пестите място.

Обменяте пари на летището

Освен ако нямате пари, не обменяйте валута на летища или гари. Те са известни с високите валутни курсове и скрити такси. Най-сигурното място за обмяна на пари е банката, въпреки че цените там не са най-добрите.

Най-добре да попитате местните жители къде можете да оплучите изгоден курс, таксиметровите шофьори могат да бъдат чудесен източник на такава полезна информация.

Изключвате вентилацията над седалката

Това е предпазна мярка, за да предотвратите настинка, но по-добре носете пуловер и я дръжте пусната, защото има доста микроби, които вдишвате.

Носите тесни дрехи

Носете свободно и еластично облекло, което ще ви помогне да спите по-добре в самолета. Сложете мека риза и удобно бельо, както и леки обувки.

Не се подготвяте за полета предварително

Не пренебрегвайте вътрешния си часовник и се настройте за полета. Особено ако имате голяма часова разлика, започнете подготовка 3-4 дни преди полета си. Бавно променяйте схемата си за спане, за да свикнете с обичайното време за лягане в страната, в която ще бъдете.

Носите постоянно паспорта си

Разбираемо е да го носите навсякъде, когато сте на почивка. Но няма ли да е по-лошо да го изгубите?

Освен ако не сте на дестинация, която не изисква да носите паспорта си непрекъснато с вас, по-добре му направете копие и го оставете на сигурно място.

Нямате план Б

Най-малко приятната част от планирането на пътуване е да вземате предвид най-лошото, но е необходимо, защото се случва от време на време. Какво ще стане, ако спукате гума в средата на нищото през зимата?

Какво ще стане, ако кредитната ви карта бъде открадната и не сте се обадили на банката, за да им кажете, че пътувате? Избягвайте да нямате достъп до парите си и направете списък с неща, които трябва да носите в колата си.

Седите твърде много в самолета

Полетът на 10 000 метра не е естествен процес. Той може да причини дискомфорт на тялото ви, да доведе до дехидратация и главоболие. Затова се движете, правете леки упражнения и разтягане, за да стимулирате мускулите и кръвообращението.

Използвате одеяла на аеролиниите

Помислете два пъти, преди да поставите главата си върху възглавницата или одеялото, сложени на мястото ви. Те се ползват постоянно и не се перат. Единственото време, когато е безопасно да се използва одеялото, е, когато бъде увито в плик и не е отваряно.

Игнорирате езика на местните жители

Научаването на няколко думи на местния език може да отвори много врати за вас. Хората оценяват, когато туристите се опитват да научат колкото е възможно повече за ежедневието и им харесва да видят, че другите ги уважават толкова и че се опитват да говорят с тях на своя език. Научете поне някои основни поздрави.

Ходите с фотоапарат, висящ от врата

Нищо не крещи повече „Аз съм турист”, от камера, висяща от врата. В зависимост от града, който разглеждате и особено ако обикаляте сами, е добре да избегнете „Аз не съм оттук”, защото така привличате дребните крадци.

Атаките често се насочват към чуждестранни пътници, защото се предполага, че носят много пари и не познават града.

Летите с контактни лещи

Винаги е по-добре да летите с очила вместо с контактни лещи. Може да сте забелязали, че въздухът в самолета е топъл и сух. Това е дразнещо за очите ви, а търкането им не е добра идея. Също така, не трябва да спите с лещи.

Коментари