Начало Водещи Ники Хейли – по-доброто лице на Републиканската партия

Ники Хейли – по-доброто лице на Републиканската партия

84
Ники Хейли
Снимка: БТА

Бившият президент на САЩ, Доналд Тръмп, спечели първичните избори в Ню Хемпшър пред Ники Хейли. Това го представя като главния кандидат за президентската номинация на Републиканската партия за президентския вот през ноември. Но има спекулации, че плановете му може да се провалят и Ники Хейли да го победи.

Ники Хейли е пълно противоположие на Тръмп. Тя е първата американка от индийски произход, има богат политически и международен опит, и е насочена към смекчаване на отношенията с историческите партньори на САЩ. Според много анализатори тя е предпочитаната кандидатура както на републиканци, неподгледани на Тръмп, така и в международната общност.

Според Тръмп страната е във фалит, но Хейли заявява, че той не заслужава вярността ѝ. Неговата агресивна риторика и заплахи към Хейли го изолират от част от анти-Тръмп републиканците, които насочват подкрепата си към нея.

Този конфликт може да промени представите към изборите за президент на Републиканската партия. Следващите избори в Невада ще покажат дали голяма част от републиканците биха подкрепили Ники Хейли пред Тръмп.

Гняв и заплахи

Тръмп покаже ярост след победата си в Ню Хемпшир, но Хейли успя да удвои гласовете си, което може да означава обединяване на анти-Тръмп републиканците около нея.

Анти-Тръмп коалиция

Предстои да се види дали тази коалиция ще е достатъчна, за да надделее над легионите от верни привърженици на Тръмп.

Темата за абортите може да се окаже ключова в кампанията за президентските избори. Докато Тръмп и Хейли продължават своята битка, настоящият американски президент, Джо Байдън, водеше кампания в защита на правото на аборт.

Още актуални анализи – четете тук