Нигяр Джафер
На снимката: депутатът от ДПС Нигяр Джафер
Нигяр Сахлим Джафер е български политик от ДПС, народен представител от парламентарната група на ДПС в 40-то, 41-то и 42-то Народно събрание.
На 19 април 2017 г. е избрана за заместник-председател на 44-то Народно събрание.
Тя е родена през 1966 г. в град Цар Калоян. По професия е лекар. В 44-ото Народно събрание е избрана от изборен район 18-Разград.

 

 

Д-р Джафер, БСП внесоха трети вот на недоверие срещу третото правителство на Бойко Борисов, този път на тема „Здравеопазване”. Каква е позицията на ДПС, от левицата не са преговаряли с вас, но ще подкрепите ли този вот?

ДПС е опозиция в този парламент, на това правителство и съвсем логично е ние да подкрепим този вот.

Впрочем темата здравеопазване е една секторна политика, която, както казваме грубо, винаги плаче за вот на недоверие. Ако има някакъв консенсус в момента в държавата, той е, че нещата в здравеопазването не вървят в посоката, в която трябва.

Трябва да има една здравна система, която предлага достатъчно добро, качествено и достъпно здравеопазване. Ето защо мисля, че тук няма спор между управляващи и опозиция.

Друг е въпросът какви трябва да са стъпките, с каква скорост те трябва да се предприемат. България продължава да бъде на последните места по индикатори, които са абсолютен критерий за това как трябва да работи една здравна система.

България е на последно място в ЕС по средна продължителност на живота, България трайно има детска смъртност, която е над средноевропейските нива, държим палмата на първенството по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, например. Конкретно за мозъчно-съдовата болест, това са инсултите, сме неколкократно над средноевропейските нива.

Здравният министър Кирил Ананиев представи два варианта за реформа в здравното осигуряване. Как ги оценявате и това ли са най-наложителните реформи, които трябва да се направят?

Екипът на Кирил Ананиев трябва да бъде поздравен за смелостта да предизвика този дебат и да предложи тези модели. Само да припомним, че той предложи тези модели след решение на Народното събрание. Ние гласувахме почти единодушно, че трябва да бъдат представени варианти на това как да излезем от сегашната ситуация.

Ясно е, че сегашният модел на здравно осигуряване генерира дефицит – това е категорично, независимо, че Народното събрание гласува всяка година 300-400 млн. лева повече, както и тази година. В края на годината винаги се отчита неплатена т.нар. „надлимитна дейност”, отчитат се проблеми.

Само да припомним, че всички лечебни заведения в България в момента генерират неразплатени разходи от над 500 млн. Това е огромен проблем. През всичките тези години се задълбочиха диспропорциите на територията на страната, има огромен проблем с човешките ресурси.

Припомням, че през последните 10 години управлява предимно ГЕРБ, така че бягството от отговорност и от темата просто е бягство от задълженията, които едно управляващо мнозинство трябва да изпълнява.

И накрая как ще коментирате разкола в парламентарната група на „Обединени патриоти” и оттеглената подкрепа към нейния председател от една от партиите?

От много време скандалите управляват държавата. Днес отново сме свидетели на тази сага – скандал след скандал. Някаква част от тези скандали са продуцирани, други са съвсем естествени и автентични.

Аз мисля, че оттук нататък правителството, дори и премиерът, който е показал със своя инстинкт на управленец, че може да управлява тези скандали, няма да могат да управляват тази ситуация.
Кризата в здравеопазването е само брънка в управленската криза. Ние сме свидетели на междуинституционална война, ние сме свидетели на задълбочаващи се проблеми и то в период, в който трябва да се мисли например за следващия бюджет на държавата.

Предстои да видим как ще се развият и битовите скандали в т.нар. „малка коалиция”, те обаче крият огромен проблем за самото правителство. Най-вероятно през следващите седмици ще има развитие на тази сага.

предишна статияПочитаме покровителя на българския народ Св. Иван Рилски
следваща статияПреговорите за „Брекзит“ достигнаха критична точка