Начало Водещи Не стихват протестите в Албания

Не стихват протестите в Албания

69
Албания протести
Снимка: БТА

Албанската полиция използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне привърженици на опозицията, протестиращи срещу правителството на албанския премиер Еди Рама късно снощи в Тирана, съобщи БТА.

По информация на полицията протестиращите са хвърляли коктейли „Молотов“ по сгради на на институции и са повредили градска собственост. Десен полицаи са ранени, съобщиха от полицията, както и най-малко трима демонстранти, информира Франс прес.

Протестиращите обвиниха правителството на премиера Еди Рама в корупция, непотизъм и опити да накара опозицията да не отправя критики, припомня Ройтерс.

Консервативната опозиция обвинява лявото правителство, че е манипулирало предишни избори и че е узурпирало властта, в това число и съдебната система.

Демократическата партия на бившия премиер и бивш президент Сали Бериша организира протести в парламента миналата седмица, след като един от нейните депутати бе осъден за клевета и изпратен в затвора. Според демократите присъдата на техния съпартиец е политически мотивирана. Бериша бе задържан по домашен арест по обвинения в корупция за действия, предприети от него, когато беше министър-председател. Той отрече каквито и да е нарушения.

Протестиращите също така поискаха освобождаването на члена на парламента Ервин Салианджи, който беше вкаран в затвора миналата седмица за това, че е направил, според властите, „фалшив доклад“ срещу бившия вътрешен министър. Салианджи отрече каквото и да е нарушение и описа процеса като политически мотивиран.

Повече от 1000 полицаи бяха разположени по улиците в столицата Тирана, докато хиляди привърженици на опозицията вървяха от една сграда към друга, хвърляйки бензинови бомби, камъни и други твърди предмети, показва видео от мястото на инцидента.

Протестиращите влязоха в сблъсъци пред сградата, в която се намира офиса на министър-председателя Еди Рама, а след това продължиха към централата на неговата Социалистическа партия, където изгориха плакат на Рама. Полицията използва сълзотворен газ, за ​​да разпръсне протестиращите.

Демонстрантите отново се сбиха с полицията пред министерството на вътрешните работи и кметството на Тирана. Кметът е от партията на Рама.

След това протестиращите преминаха през града, като разкъсваха билбордове и друга общинска собственост и подпалваха контейнери за боклук, посочва Ройтерс.

Рама е на власт от 2013 г. и е печелил три поредни избора.

Догодина в Албания предстоят парламентарни избори.

Европейският съюз и САЩ призоваха опозицията да възобнови диалога с правителството, посочвайки, че насилието няма да помогне на страната в процеса на присъединяване към ЕС.

Още международни новини – четете тук