Начало Водещи Не спете с чорапи

Не спете с чорапи

933
Сподели
сън

Чорапите са част от гардероба на всеки човек. Функцията на памучните чорапи е да ни предпази от охлузване при дълго носене на обувки, а задачата им е да подпомогнат терморегулацията на тялото. Много хора си лягат с тях, защото е удобно. Плюс това, краката не замръзват през студените нощи. Но малко хора знаят защо този навик е вреден за здравето.

В края на студените работни дни краката ни, обути в чорапи се уморяват, а понякога и подуват, а стегнатата еластична материя притиска съдовете на глезените, предотвратявайки нормалното кръвообращение. По този начин се предизвиква застой на кръвта във вените, което увеличава риска от венозна недостатъчност на долните крайници.

Нарушен спокоен сън

Има версия, че носенето на памучни чорапи нощем помага да заспите по-бързо. Това е вярно, но само частично. Всеки знае, че телесната температура на човек се повишава през деня, а вечер става максимална. Но през нощта индикаторите отново намаляват, което кара краката да замръзнат. Носенето на чорапи разширява кръвоносните съдове, които отделят топлина през кожата. Мозъкът получава сигнал за възстановяване на хомеостазата – биологичното равновесие в организма, пречещо на здравия сън.

Защо не е препоръчително да спите с чорапи?

По време на сън човек инстинктивно би опитал да свали чорапите си. Това се случва на подсъзнателно ниво, което е причината за неспокойната нощ.

Поради лоша вентилация, краката се изпотяват много в чорапите. И това, както знаем, насърчава отделянето на токсични вещества, което води до появата на гъбички, микоза и други проблеми. Ако не се отървете от този навик, тогава поради прекомерно изпотяване микроорганизмите ще започнат да се размножават бързо.

Обикновено потта трябва да е без мирис. Но поради „не дишащите“ крака през нощта човек се сблъсква с неприятна миризма. Това води до подуване, напукване и обезцветяване на кожата на ходилата ни. Ако някоя инфекция попадне на такова уязвимо място, тя ще се развие и ще предизвика възпаление.

Коментари