Начало Водещи Не дават тялото на Навални на майка му. Подозират, че е изнесен...

Не дават тялото на Навални на майка му. Подозират, че е изнесен със среднощен кортеж

109
Алексей Навални
Алексей Навални/ Снимка: АП/БТА

Излезнал снимки от среднощен кортеж, превозващ трупа на Алексей Навални и семейството му е отказано достъп до тялото му трети ден.

Забелязани са коли, предполагаемо превозващи трупа, в конвой от затворнически автомобили и патрулни коли.

Една от колите е без обозначения – вероятно е ескорт на службата за сигурност на ФСБ.

Конвоят излиза от затвора, където Навални беше затворен при температура минус 30 градуса в деня на смъртта си.
Широко разпространено мнение сред поддръжниците на Навални и западните експерти е, че е бил убит от режима на Владимир Путин преди президентските избори в Русия следващия месец.

Майка на Навални, 69-годишната Людмила, и адвокатът му пристигнали в затвора в събота сутринта, за да вземат тялото му, но им е отказан достъпът от персонала.

Екипът на покойния дисидент тази сутрин обяви, че на Людмила е отказан достъп до тялото на сина ѝ за пореден път, три дни след като се твърди, че е починал, тъй като разследването на смъртта му „е удължено“.

„Не се знае колко време ще продължи. Причината за смъртта все още е „неустановена“. Те лъжат, печелят време и дори не го крият“, каза говорителката Кира Ярмиш на X.

Междувременно Иван Жданов, ръководител на антикорупционната кампания на Навални, нарече руските затворнически власти „безпринципни лъжци и лакеи“ на Владимир Путин, като ги обвини, че са си изиграли времето, за да скрият доказателства за убийството на Навални.

„Сега на близките съобщават, че срокът за предварителната проверка от Следствения комитет е удължен“, каза 35-годишният Жданов.

„Нагло лъжат, че всичко ще се реши до час – „ние сме заинтересовани да направим всичко възможно най-скоро“.

„Безпринципни лъжци и лакеи. Ясно е какво правят сега – чистят следите от престъплението си. Те чакат вълната от омраза и ярост към тях (заради смъртта на Навални) да се успокои“, заключи Жданов.

На кадрите от сигурността на среднощния кортеж микробусът на Федералната пенитенциарна служба, проектиран от Съветския съюз, за ​​който се смята, че превозва Навални, се вижда ясно отстрани немаркирана кола и няколко полицейски автомобила.

Според информационният портал Mediazona записите от камерите за наблюдение, които са получили, „потвърждават, че тялото на Навални е умишлено скрито от семейството му. Заедно с хиляди руснаци редакторите настояват тялото на политика да бъде върнато на семейството му.“

На семейството е казано, че все още се извършват проверки, за да се установи причината за смъртта, въпреки че са казали, че е починал от „кръвен съсирек“ или „синдром на внезапна смърт“.

Следващият шок за семейството беше твърдението за натъртване.
Парамедик разказа как колегите му от линейката са открили синини по тялото на Навални, което е било под полицейска охрана в моргата на клиничната болница в Салехард. Времето на смъртта на Навални – дадено като 14:17 местно време в петък – също се смята за подозрително.
Една от теориите е, че тялото или биоматериалът може да бъдат отнесени в Москва за аутопсия.
Над 46 000 души са подписали петиция с искане тялото на Навални да бъде дадено на семейството му.

Още международни новини – четете тук

 

предишна статияОдрин привлича нашенците с нова евтина услуга
следваща статияЕто я новата жена до Путин!