Начало Водещи Нека не мислим за нищо друго, освен за светлия ни днешен и...

Нека не мислим за нищо друго, освен за светлия ни днешен и утрешен ден

1230
Лакшми

Дивали е най-големият индийски и хиндуистки празник, равносилен на християнската Коледа. Името му произлиза от санскрит – Deepavali. Deepa означава светлина, а пък Avali – редица, тоест „редица от светлини“.

Ето защо празникът е известен като фестивал на божествената светлина и е един от най-важните религиозни празници за хиндуистите.  Празненствата продължават  5 дни и обикновено са в края на октомври или средата на ноември в зависимост от религиозният им календар.

Подготовката за празника започва два дни преди събитието, през които по традиция всяко семейство трябва да купи нещо за дома си, без значение размера и цената. Причината за това е, че Дивали се смята за празник на здравето и благоденствието, а според вярванията на хиндуистите  да купиш нещо за своята къща е добър знак и носи късмет на дома и неговите обитатели.

На Дивали домовете се украсяват с малки лампички и се огражда пътя към дома със свещи,  държат се прозорците отворени, за да се посрещнат слизането на Лакшми – богинята на красотата и благоденствието в индийската митология. Тя се почита главно на третия ден от фестивала, когато се смята, че слънцето преминава през зодия Везни.

Според преданията, богинята се появила от водите на млечния океан, когато боговете търсели нектара на безсмъртието – Амрита. Лакшми седяла върху красив лотос и държала в ръцете си гърне, пълно с жълтици. Четирите й ръце са символ на материалното богатство, удоволствието, спазването на Вселенските закони и спасението от кръга на прераждането. Разтворените лотоси представляват завършените дела и духовното усъвършенстване, а разпилените монети постигането на просперитет. Червеното й сари говори за креативна енергия, а лотосът, върху който седи, е извисяването над материалния свят.

Слоновете от двете страни на богинята изсипващи вода от златни съдове върху нея, представляват душевната чистота, благотворителността, себереализацията, мъдростта и царственото начало. По време на празника от храмовете се носи звънът на камбаните и ударите на барабаните и мантрите на свещениците, които призовават богинята, да разпръсне мрака чрез светлината си и да донесе на човечеството просперитет, просветление и знание. Пред храмовете на Лакшми и нейното изображение се поднасят дарове – сладкиши, ориз, плодове, коскос.

В пураническия индуизъм Лакшми е смятане за Майка на Вселената и шакти на Вишну.

Това, на което ни учи Лакшми е, че Вселената работи в наша полза. Няма никакви изпитания, пречки и трудности, освен нашите собствени проекции на страха за бъдещето. Посланието на богинята е да спрем да се тревожим, тъй като тревогата ни ще стъпче доброто, което търси да ни открие. Ако не мислим за нищо друго, освен за светлия ни днешен и утрешен ден, те наистина ще дойдат…