Начало България Неизвестен засега е поискал да патентова марката „ДПС“. Чакъров: Това са формалности

Неизвестен засега е поискал да патентова марката „ДПС“. Чакъров: Това са формалности

44
Джевдет Чакъров

Битката за овладяване на ДПС продължава и това ще бъде една от най-големите загадки на предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 20 октомври.

Днес стана ясно, че в Патентното ведомство е подадена заявка за регистрация на марката „ДПС“, но не е известно от кой е подадена.

Българското национално радио БНР научи за това и отправи запитване към ведомството, което за първи път потвърди информацията.

Въпреки това, институцията не разкрива кой е заявил марката.

Румен Радев обяви датата на изборите

От Патентното ведомство определят заявената марка като комбинация от думи и фигури и уточняват, че цялото изписване е: „ДПС – Движение за права и свободи“.

Заявлението е подадено на 29 юни тази година.

В момента заявката има статут „подадена“ и следва да бъде направена експертиза, ако се заплатят дължимите държавни такси в определения срок.

Според практиката на Патентното ведомство и на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост, само след това може да бъде обявено името на заявителя.

Ако не се заплати, заявката се счита за вдигната и производството по нея се спира, посочиха в отговор до БНР.

Отбелязва се, че законът предвижда възражения и съдебен контрол на взетите решения при спорове.

Ако не бъде подадено възражение за тримесечния срок, се взема решение за регистрация на марката, тя се вписва в Държавния регистър на марките и се публикува в Официалния вестник на Патентното ведомство в рамките на един месец след датата на решението.

Поради процедурата, не може да се предвиди срок за регистрация на марката, добавиха от Патентното ведомство.

Един от председателите на ДПС – Джевдет Чакъров коментира информацията. Той посочи, че марката „ДПС“ е патентована още през 90-те години, в периода на създаването на Движението за права и свободи.

Това са стъпки, които в момента се предприемат“, поясни Чакъров.

Вижте още новини тук