Начало Водещи Недоволството се разраства: Адвокати призоваха Сарафов да оттегли кандидатурата си за поста...

Недоволството се разраства: Адвокати призоваха Сарафов да оттегли кандидатурата си за поста главен прокурор

54
Борислав Сарафов и Пепи Еврото
Борислав Сарафов и Петьо Петров – Пепи Еврото пред ресторант „Осемте джуджета“

След гражданските протести, изразеното недоволство от съдиите и заявеното от президента Румен Радев становище, че настоящият ВСС не трябва да избира нов главен прокурор, сега към призивите срещу избора на Сарафов се увеличиха.

Всички 27 адвокатски колегии в страната призоваха Борислав Сарафов да оттегли кандидатурата си. Адвокатите планират да се съберат следващия петък в 12,30 ч. на мирен протест пред Съдебната палата в София, както и по места.

По този начин те смятат да изразят „несъгласието си с продължаващата нелегитимна процедура по избор на главен прокурор, с продължаващата конституционна, политическа и институционална криза, която руши устоите на демокрацията и правовата държава“.

По-рано днес от ВСС излязоха с декларация, в която заявяват, че нямат намерение да спрат процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като това би било нарушаване на Конституцията.

Същият състав на този ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор. Той беше отново единствен адвокат и отново срещу избора му имаше изразено несъгласие от юридическите среди.

„Нека бъдем заедно и да покажем, че сме общност, ангажирана с проблемите на обществото, защото правосъдието е висша ценност за хората, чиито интереси сме призвани да защитаваме“, се казва в обръщението, което приканва гражданите да се присъединят към адвокатите в мирния им протест в защита на правовата държава.

И.ф. главният прокурор Борислав Сарафов, който е кандидат за титуляр на поста, вчера заяви пред „24 часа“, че ще се въздържи от коментар за тези искания.

Днес Сарафов е в Хага, където участва в Консултативния форум на главните прокурори от ЕС, пише изданието lex.bg.

Както е известно, още преди месец Висшият адвокатски съвет (ВАдС) призова членовете на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не издигат кандидати за главен прокурор, а членовете на ВСС да не избират такъв, ако има номинирани (обръщението на ВАдС можете да си припомните тук).

В обръщението си колегиите излагат своите аргументи срещу избора на главен прокурор от настоящия състав на Висшия съдебен съвет, като подчертават, че мандатът на членовете му изтече преди почти две години.

Въпреки обществените и професионални призиви към членовете на ВСС да спрат процедурата по избор на нов главен прокурор, която е лишена от легитимност и обществено доверие, тъй като се провежда от орган с отдавна изтекъл мандат, в последния ден за номинации – на 11 октомври 2024 г., беше издигната една единствена кандидатура за нов главен прокурор: тази на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Издигането на една кандидатура, която не се ползва с безспорен професионален авторитет и с доверие в обществото, създава усещането за нагласеност на процедурата и предрешен избор“, заявяват адвокатите.

Адвокатите припомнят избора на Иван Гешев като „достатъчно показателен защо нито един избор и нито една процедура не трябва да се провежда по този начин“.

„Когато нито номинацията, нито изборът са съобразени с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост, винаги ще има съмнения къде и как са взети решенията за конкретния избор и доколко именно легитимният орган ги е приел. Винаги ще има съмнение и когато изборът се провежда от орган, чиято независимост и безпристрастност не е гарантирана – дори само поради обстоятелството, че Висшият съдебен съвет е с отдавна изтекъл мандат“, пишат адвокатите.

И изтъкват, че всичко това е резултат от дълбоката конституционна, политическа, институционална и обществена криза, в която се намираме, като подчертават, че не само ВСС, но и Инспекторатът към него, действа в условията на изтекъл мандат и това „създава усещането за липса на държавност, за узурпиране на властта и упражняването ѝ „безсрочно“ и безконтролно“.

Според адвокатите разрешението е следното: „Всеки орган у нас да изпълни законовите си задължения своевременно, в условията на прозрачност, откритост и обоснованост, така че да няма никакви съмнения, че формалното спазване на процедури прикрива предварително взети решения от лица, които не са част от състава на съответния орган“.

Те обясняват, че това означава Народното събрание и съдиите, на прокурорите и следователите, да излъчат свои представители за нов Висш съдебен съвет. А действащият съвет да спре процедура за избор на главен прокурор и да не открива тази за председател на Върховния административен съд.

Колегиите отправят и призив към Борислав Сарафов да оттегли номинацията си и участието си в процедура, която смятат за предрешена и лишена от легитимност.

„Акт на правна съвест и морална доблест е Борислав Сарафов да удържи думата си, заявена във връзка с избора му за изпълняващ функциите на главен прокурор след отстраняването на последния главен прокурор Иван Гешев. Вярваме, че с подобен акт единственият кандидат ще възстанови част от изгубеното доверие в органите на съдебната система, като даде възможност на новоизбран Висш съдебен съвет да проведе нова процедура, съобразена с принципите на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост“, пише още в призива на адвокатските колегии.

Те припомнят категорично изразеното от Сарафов становище, че няма да бъде кандидат за главен прокурор. По същия начин и Иван Гешев твърдеше, че няма намерение да оглавява поста.

„Ceбe cи виждaм дa ocтaнa нa мяcтoтo, нa ĸoeтo cъм в мoмeнтa. И дa пpoдължa дa бъдa пoлeзeн нa ĸoлeгитe cи, зaщoтo имaм нyждa oт тяxнaтa пoдĸpeпa, нa ĸoлeгитe oт Haциoнaлнa cлeдcтвeнa cлyжбa, дa бъдa в пoмoщ и пoдĸpeпa нa тaзи cтpyĸтypa. Πo ниĸaĸъв нaчин, aĸo тoвa e въпpocът ви, нe жeлaя дa cтaвaм глaвeн пpoĸypop, нямa дa бъдa ĸaндидaт зa глaвeн пpoĸypop, нямa дa жeлaя и дa изпълнявaм тaзи длъжнocт, по никакъв начин“, е заявил Сарафов на 28 май 2023 г. в пpeдaвaнeтo „120 минyти“ нa бТВ.