Начало Новини На 73-годишна възраст почина легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс

На 73-годишна възраст почина легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс

39
На 73-годишна възраст почина легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс

Легендата на нидерландския футбол Йохан Неескенс е починал на 73-годишна възраст, съобщи Кралската нидерландска футболна асоциация.

Кончината на бившия полузащитник е била в Алжир и се е случила на 6 октомври, неделя. Той е бил в африканската страна по проект на нидерландската федерация.

„Дълбоко натъжени сме от внезапната смърт на Йохан Неескенс. Той завинаги ще бъде една от нашите най-големи икони. Почивай в мир, Йохан“, написаха от федерацията на официалния си профил в мрежата Х.

Като футболист Неескенс записва името си със златни букви в историята на Аякс, Барселона и националния отбор на Нидерландия. Той се отличава с изключителна работоспособност по целия терен, както и с един от най-мощните удари, спомнят си негови съвременници.

С Аякс Неескенс печели три последователни пъти Купата на европейските шампиони между 1971 и 1973 година, като става и два пъти шампион на родината си. Между 1970 и 1974 година той изиграва 171 мача, в които вкара 39 гола.

Между 1974 и 1979 година той защитава цветовете на Барселона. С каталунците взима една Купа на Краля и веднъж Купата на носителите на национални купи, като 183 мача се разписва 44 пъти.

За националния отбор на Нидерландия той записва 49 срещи между 1970 и 1981 година, в които се разписва 17 пъти. Неескенс изиграва ключова роля за двете последователни класирания на „лалетата“ на финалите на световното първенство през 1974 и през 1978 година, които те губят съответно от Германия и от Аржентина. В двубоя с Бундестима той вкарва от дузпа още във втората минута.

В кариерата си Неескенс играе още за отбори от Нидерландия, САЩ и Швейцария, където записа последния мач в кариерата си през сезон 1990/91 с екипа на ФК Цуг.