Петдесетница

Днес е Петдесетница – голям християнски празник, който се отбелязва на 50-ия ден след Великден, винаги в неделя.

Чества се рожденият ден на Христовата църква, основана на този ден от Иисус Христос на земята чрез изпращането на Светия Дух. Това е станало в деня на старозаветния празник Петдесетница, който отбелязвали петдесет дни след юдейската Пасха, и името му се свързва с него.

На 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай. Дванадесетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на езици, които дотогава не знаели.

Пламъците се възприели като недвусмислен знак за влиянието на на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение. Събитието се приема за основополагане на църквата, оттук и празникът Петдесетница става нещо като неин рожден ден.