Начало Свят НАТО обсъжда разполагане на допълнителни ядрени оръжия в бойна готовност

НАТО обсъжда разполагане на допълнителни ядрени оръжия в бойна готовност

69
ракети

Военните от НАТО се съветват относно преместването на ядрени оръжия в бойна готовност поради страха от Русия и Китай, обяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

В интервю за „Телеграф“ той посочи, че страните членки се консултират относно прозрачността на ядрените арсенали като средство за заплашване.

„Не мога да разкривам оперативните планове за броя на ядрените оръжия в готовност или на склад, но е важно да обсъждаме въпроса. Именно това правим в момента“, каза той.

„Прозрачността ни помага да изпратим ясно послание, че ние сме ядрен съюз. НАТО се стреми към свят без ядрени оръжия, но докато те съществуват, ще останем ядрен съюз. Светът с Русия, Китай и Северна Корея с ядрени оръжия без НАТО е по-опасен“, отбеляза генералният секретар.

Миналата седмица той заяви, че ядрото е основна гаранция за сигурността на НАТО и за запазването на мира.

Президентът на Русия Владимир Путин предупреждава, че Москва може да използва ядрени оръжия за себе сибе защита при определени обстоятелства. Той обвини САЩ и европейските съюзници, че гарантират света към ядрен конфликт, като предоставят на Украйна оръжие на стойност милиарди долари, което се използва против руска територия.

НАТО все повече се ангажира в координирането на оръжейни доставки за Киев, но рядко публично обсъжда ядрените арсенали, въпреки че САЩ имат ядрени бомби разположени в няколко места в Европа.

Директорът на руската Служба за външно разузнаване Сергей Наришкин казва, че изявленията на НАТО за ядрена готовност са заплашващи.

„Трябва да останем спокойни“, добави той, цитиран от БТА.

Наришкин предупреди, че ако текущите предложения за мир на Путин бъдат отхвърлени, условията на следващите ще бъдат по-тежки за Украйна.

„Условията за мир и подписване на споразумение ще бъдат по-сложни и по-тежки за Украйна, ако отхвърли новите предложения“, каза той в интервю за ТАСС.

Също така Наришкин разкри, че Путин подготвя посещение в Северна Корея, което се очаква да бъде успешно. Путин, който има добри взаимоотношения с Пхенян от началото на конфликта в Украйна, скоро ще посети азиатската държава.

Вижте още новини от деня тук