Начало Водещи „НАТО не трябва да се превръща в страна във войната“: Байдън и...

„НАТО не трябва да се превръща в страна във войната“: Байдън и Шолц разговаряха в Берлин

64
Олаф Шолц и Джо Байдън
Снимка: БТА

Американският президент Джо Байдън днес призова съюзниците на Украйна да запазят решимостта си за подкрепа на Киев в предстоящата тежка зима.

В изявление преди срещата си с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, Байдън приветства решението на германия да повиши разходите си за отбрана до исканите от НАТО 2% от БВП, пише БТА.

Той каза същи, че ще обсъди Иран с Шолц.

Американският президент пристигна снощи на последното си официално посещение в Берлин като президент, което е фокусирано върху подкрепата на Запада за Украйна и разширяването на конфликта в Близкия изток.

Той нарече Германия „най-близкия и най-важен съюзник“ за страната му. Байдън даде висока оценка на Шолц за подкрепата му за Украйна.

„Вие показахте мъдрост като признахте, че тази война бележи повратна точка в историята“, каза той и добави, че „Америка и Германия са двата най-големи поддръжника на Украйна в борбата ѝ за оцеляване като свободна и независима държава“.

Байдън каза, че Украйна ще се нуждае от допълнителна подкрепа през третата зима на войната и докато разходите ще бъдат значителни за западните съюзници, „те бледнеят в сравнение с разходите за живот в свят, в който господства агресията“.

Американският президент приветства Шолц и за подкрепата му за Израел след атаките от 7 октомври. Той посочи, че правителството на Шолц е застанало „твърдо срещу ужасния възход на антисемитизъм, омраза и екстремизъм“.

Байдън и Шолц ще проведат двустранни разговори, преди срещата с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер Киър Стармър по-късно днес.

НАТО не трябва да се превръща в страна във войната на Русия срещу Украйна, предупреди германският канцлер Олаф Шолц на срещата си с американския президент Джо Байдън в Берлин. Шолц благодари на САЩ за подкрепата за Киев.

Олаф Шолц призова НАТО да не се превръща във воюваща страна в конфликта на Русия с Украйна. Той благодари на Байдън и за подкрепата за Киев досега.

„Благодарение на вашата помощ, Украйна вече две години се противопоставя на империалистическа Русия. Путин не може да издържи тази война“, каза Шолц.

Байдън приветства Германия, която повишава разходите си за отбрана до целта на НАТО от 2% от БВП. Байдън също така каза, че с Шолц ще обсъдят ситуацията в Близкия изток и въпросите около Иран.

Шолц и Байдън се договориха по-рано да подкрепят Украйна с пакет от 50 милиарда евро през следващата година.

Основната тема на разговорите между европейските лидери и американския държавен глава отново ще бъде войната в Украйна.

Срещата на четиримата беше планирана за миналата седмица в базата „Рамщайн“ и на нея трябваше да присъства и украинският президент Володимир Зеленски, който да представи „плана си за победа във войната“.

Посещението на Байдън обаче беше отложено заради урагана „Милтън“. Срещата в „Рамщайн“ отпадна и вместо там, разговорите ще се проведат двустранно.