МКС, Международна космическа станция

НАСА съобщи в петък, че ще отвори Международната космическа станция (МКС) за бизнес начинания, включително космически туризъм, като престоят ще струва 35 000 щатски долара на нощ. Американската агенция прави това, тъй като се стреми да се освободи финансово от орбиталната изследователска лаборатория.

„НАСА отваря Международната космическа станция за търговски възможности и маркетинг това са възможности, които никога преди не сме предоставяли“, заяви главният финансов директор на НАСА Джеф Деуит в Ню Йорк.

Годишно ще има до две мисии на частни астронавти, каза Робин Гатенс, заместник-директор на МКС.

Мисиите ще бъдат с престой до 30 дни. Само десетина частни астронавти могат да посещават МКС годишно, съобщиха от НАСА.

Тези пътници ще бъдат превозени до орбитата изключително от двете компании, които в момента развиват транспортни средства за НАСА: Спейс Екс, с капсулата Crew Dragon и Боинг, която изгражда така наречената Starliner.

Пътуването до МКС ще бъде най-скъпата част от приключението: около $ 58 милиона за двупосочен билет.

Това е средната сума, който компаниите ще поискат от НАСА, за да вземат космическите авантюристи до МКС.

Но туристите ще плащат и на НАСА за престоя си в космоса, за храна, вода и използване на системата за поддържане на живота на орбита.

Това ще бъде около 35 000 долара на нощ за космонавт, каза Деуит.

Космическата станция не принадлежи на НАСА. Тя е построена заедно с Русия през 1998 г., и други страни участват в мисията и изпращат астронавти.

Но САЩ плащат и контролират повечето от модулите, които съставляват станцията.

Новите космически туристи няма да бъдат първите в МКС: американският бизнесмен Денис Тито имаше тази честта да бъде първия турист през 2001 г.. Той плати на Русия около 20 млн. долара за пътуването.