Начало Водещи НАСА с важен пробив на Марс – имало ли е живот на...

НАСА с важен пробив на Марс – имало ли е живот на Червената планета?

986
Марсоход, Марс, НАСА

Учени от американската космическа агенция – НАСА са открили на Марс молекули от редица органични съединения.

В проба от повърхността на Червената планета, експертите са намерили нещо, чийто произход засега не могат да определят.

Биохимикът Дженифър Айхенброуд вижда възможността произходът на този вид молекули да е от живот, но без това да е доказателство.

„Ние не знаем дали е имало живот на Марс“, каза тя.

НАСА уточнява, че става въпрос за съединения, съдържащи въглерод, посочват се и тиофен и толуол.

Възможно е произходът на тези молекули да не е биологичен, информацията, с която разполагат учените не дава отговор за произхода.

Изследовател от Центъра за космически полети „Годард“ в Грийнбелт, щата Мериленд – Пол Махъфи, който ръководи програмата за изучаване на Слънчевата система, не става въпрос за намиране на следи от живот на Марс.

В същото време той посочва, че „органичните съединения имат ключово значение за нашите търсения на живот“.

Образците са получени с помощта на сондата на марсохода „Кюриосити“ (Curiosity).

Дълбочината на сондиране на тази система е до 5 см.

Възрастта на породата е над 3 милиарда години. Според НАСА откритието е в полза на теорията, че някога на планетата може да е бил възможен живот.

С помощта на марсохода са получени и нови данни за „сезонни изменения на равнището на метана в атмосферата“. не се изключва възможността метанът да е от биологичен произход, но засега няма доказателства за това.

В същото време последните открития подкрепят посоката в която учените търсят следи от живот, констатира ръководителят на дирекцията за научни мисии на НАСА Томас Цурбухен.

Космическата мисия „Марс сайънс лаборътори“ (Mars Science Laboratory) е успешен проект на НАСА, който на 6 август 2012 г. успешно спусна марсохода „Кюриосити“ в кратера Гейл на планетата Марс.

Основната му цел е да открие доколко Марс е пригоден за живот, като изучава неговия климат и геология, и събира информация за бъдещ полет с обитаем апарат към Марс.