Начало Водещи НАСА отложи за неделя изстрелването на космическата сонда „Паркър“ към Слънцето

НАСА отложи за неделя изстрелването на космическата сонда „Паркър“ към Слънцето

1276
Parker Solar Probe, НАСА

Американската космическа агенция НАСА отложи за неделя изстрелването на своята сонда Parker Solar Probe (PSP), струваща 1,5 милиарда долара, която има за цел да навлезе в слънчевата атмосфера и да стане първата мисия за изследване на звездата, съобщава АФП.

Причината – технически проблем, възникнал малко преди старта от космодрума Кейп Канаверал, щата Флорида. Инженерите трябва да установят защо се е включила алармата, отчитаща налягането на хелий в космическия апарат.

Припомняме, че основната цел на сондата е да разкрие тайните на короната, необичайната атмосфера около Слънцето.

Не само че короната е около 300 пъти по-гореща от повърхността на Слънцето, а също така изхвърля мощни плазмени и енергийни частици, които могат да предизвикат геомагнитни пространствени бури и да разрушат електрическата мрежа на Земята.

Сондата има свръхмощен термозащитен екран с дебелина само 11,43 сантиметра.

Щитът трябва да даде възможност на космическия кораб да оцелее при близостта му с центъра на нашата слънчева система, когато се приближи на 6,66 милиона километра от слънчевата повърхност. Очаква се слънчевата светлина да загрее щита до около 1371 градуса по Целзий.

Сондата трябва да направи 24 преминавания през короната на Слънцето по време на своята мисия, която е планирано да продължи 7 години.