Сподели
спагети

Френски експерти, кулинарният журналист и писателка Тифен Кампе и директорът на Международния център за молекулярна гастрономия AgroParisTech-INRA Ерве Тис, разказаха пред “Льо Фигаро” за най-често срещаните грешки при приготвянето на паста.

Както е отбелязано в статията, напълно погрешно е да се мисли, че приготвянето на паста е толкова лесно, колкото и обелването на крушите. Първата и най-често срещана грешка е добавянето на зехтин. Този продукт не се смесва с водата и се издига на повърхността, така че няма смисъл да го добавяте.

Тайната да не се залепи пастата е в размера на тенджерата. Грешка е използването на твърде малка тенджера. „Сварете пастата в много вода: повече от един и половина литра на 100 грама паста“, каза Кампе.

Друга грешка е да пропуснем да разбъркаме пастата, както в началото, така и по време на варенето. В същото време експертите посочиха, че не е необходимо постоянно да разбъркваме пастата, достатъчно е да се прави от време на време.

Друга „груба“ грешка е да не чакате водата да заври. „Трябва да изчакате, докато водата заври напълно, преди да потопите пастата в нея. По този начин можете да спазите времето за готвене. В противен случай ще бъде трудно да разберете кога пастата е готова“, обясява Кампе.

Освен това макароните не трябва да се посоляват в последния момент. Най-добре е да добавяте сол, когато поставите тенджерата на огъня. „Тогава солта ще се разтвори хомогенно първо в горещата вода, а след това в пастата“, каза тя.

Ерве Тис използва бульон за приготовлението на пастата, а Тифен Кампе запазва малко от водата, в която е варила пастата за овкусяване на сосове.

Коментари