Начало Водещи Най-малките в парламента – ИТН и „лагера на Николай Марков“, похвалиха взаимно...

Най-малките в парламента – ИТН и „лагера на Николай Марков“, похвалиха взаимно приоритетите си

39
ИТН
Снимка: БТА

След като първата от поредицата срещи на „Има такъв народ“ за формиране на мнозинство за правителство с третия мандат се провали, последва втора, на която най-малките групи в парламента – ИТН и депутатите от „лагера на Николай Марков“ взаимно похвалиха идеите си за управление.

От проведената днес следобед среща стана ясно, че един от приоритетите на ИТН е ограничаване правомощията на главния прокурор, което ще стане с промени в Закона за съдебната власт, а програмата им обхваща пълен мандат от четиригодишен период.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат за правителство

Търсим допирни точки, а не различия, заяви председателят на парламентарната група (ПГ) на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в началото на срещата. От страна разпадналата се група на „Величие“ присъстваха Николай Марков, Христо Борисов, Дарин Георгиев, Георги Куков, Етиен Леви и Виктория Василева.

От ИТН акцентираха върху съдебната реформа, достъпа на гражданите до съдебната власт. Търсим решения на основни положения в съдебната система и промени в Административнопроцесуалния кодекс, Гражданския процесуален кодекс, с които да се улесни достъпът на гражданите до правосъдие, обясни експертът Александър Рашев от ИТН, цитиран от БТА.

Той добави, че предлагат промени в Закона за съдебната власт, с които да се ограничат правомощията на главния прокурор.

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи друг мандат за правителство

Станислав Балабанов подчерта, че за ИТН е важно облекчаване на ограниченията за провеждане на референдуми.

Важна тема за политическата сила е попълване на регулаторите, стана ясно още на срещата.

Николай Марков от своя страна заяви, че с изложените от ИТН приоритети би трябвало да са съгласни всички партии. Виктория Василева, която преди да отиде във „Величие“ беше в партията на Слави Трифонов, намери допирни точки – неучастие на България в конфликта в Украйна и предоговаряне на „зелената сделка“.

Петков и Василев скептични за правителство с третия мандат: Няма антикорупционно мнозинство

Междувременно ИТН вече получиха два отказа за участие в правителство. От ГЕРБ-СДС са категорични, че не биха подкрепили друг мандат. ДПС около Делян Пеевски пък още вчера каза, че нямат намерение да участват в срещите, които определиха като опит за забавяне на изборите.

ПП-ДБ не са излезли с категорично решение, но част от лидерите в коалицията вече изразиха резерви.