Начало Водещи „Най-голямата стъпка от 30 години насам“. Какви бяха реакциите след приетите промени...

„Най-голямата стъпка от 30 години насам“. Какви бяха реакциите след приетите промени в Конституцията

299
Кирил Петков

Снимка: БТА

Парламентът прие окончателно промените в Конституцията след трето четене, гласувайки с общо 237 народни представители. 165 от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС гласуваха „за“, докато 71 от „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ гласуваха „против“. Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ се въздържа и изразява резерви относно Висшия прокурорски съвет.

Някои от ключовите промени включват:

Разширяване на възможността за кандидатстване за депутати от българи с двойно гражданство, разделяне на Висшия съдебен съвет, ограничаване на правомощията на президента и запазване на работата на парламента в случай на непреодолими затруднения за формиране на правителство.

Реакции:

Кирил Петков от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ сподели, че е много щастлив, и изрази надежда за постигането на справедлива европейска държава.

Министърът на правосъдието Атанас Славов коментира, че промените гарантират активното участие на България в Европейския съюз и подчерта значението на плурализма и конкуренцията на мненията.

Ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта изпълнението на ангажимента им за подкрепа на промените в Конституцията, а Костадин Костадинов от „Възраждане“ заяви, че с тях се узаконява националното предателство и обяви намерение за жалба пред Конституционния съд.

Христо Иванов от ПП-ДБ изрази надежда за постигане на независимост на българския съд и прокуратурата по европейски стандарт чрез последващи кадрови решения и изменения в законите.

Все още се очаква сериозна работа, като тези промени дават възможност за това, като показват, че в България е възможно да се постига съгласие около национални цели.

Темата се очаква да бъде атакувана пред Конституционния съд с жалба от страна на „Възраждане“, а Костадин Костадинов призова президента да наложи вето върху промените.

Вижте повече новини от деня тук.