Начало Видео новини Най-голямата измама в историята на музиката, която доведе до смърт (СНИМКИ И...

Най-голямата измама в историята на музиката, която доведе до смърт (СНИМКИ И ВИДЕО)

3864

Чували ли сте за дуета Milli Vanilli? Фаб Морван (14 май, 1966 г.) и Роб Пилатус (8 юни, 1965) бяха сред най-популярните изпълнители в края на 80-те години. Техните хитове Blame it on the rain, I’m Gonna Miss You и особено Girl You Know It’s True все още се въртят по радиостанциите, а чат-пат могат да се чуят и на някое ретро парти в дискотеките.

Германската попгрупа е създадена от музикалния импресарио Франк Фариан. Новаторското съчетаване на хип-хоп и денс музика с поп, рап и фънк за невиждано кратко време изстрелва дуета до уникална популярност. Двамата изпълнители стават музикални идоли в цял свят. Феновете полудяват по техните хитове, подражават на начина им на обличане и танцуване. Само за година Milli Vanilli продават 8 млн. сингъла и 14 млн. от албумите си All Or Nothing и Girl You Know It’s True, като пробиват във всички известни световни класации. Дуетът дори получава номинация и награда „Грами“ за „най-добра дебютираща група“ през февруари 1990 г.

2

Невижданият успех обаче се превръща в невиждан дотогава скандал. Самият продуцент на Milli Vanilli публично обявява, че на нашумелите студийни записи на групата пеят певци-дубльори, а изпълненията на живо, всъщност са на плейбек.

Всъщност, съмненията около дуета започват доста по-рано. Бет Маккарти-Милър, тогава изпълнителен директор на MTV, споделя след интервю на дуото, че Роб и Фаб говорят много слабо английски език и така се усъмнява дали наистина пеят своите хитове. Първият публичен знак, че групата мами идва на 21 юли 1989 г. по време на представление на живо на MTV в увеселителния парк Lake Compounce в Бристол, Кънектикът. Докато те изпълняват песента „Girl You Know It’s True“ се получава някакъв проблем с техниката. Плейбекът забива и започва да преповтаря припева „Girl you know it’s true“. Тук членовете на дуета изглеждат доста объркани, но продължават да се преструват, че пеят и танцуват на сцената за още няколко мига, след което и двамата бързат да се скрият. Публиката, която наброява 80 000 души пък не забелязва гафа.

https://www.youtube.com/watch?v=VXW9jVV58Og

През декември същата година един от реалните певци в албумите Чарлз Шоу обявява в интервю, че всъщност песните се изпълняват от него и още четирима души, а Пилатус и Морван са измамници. Продуцентът Фариан бърза да замаже скандала, като плаща 150 000 долара на Шоу да оттегли думите си. Обществената критика обаче вече е задействана и въпросите без отговори са много.

Fabrice Morvan;Rob Pilatus;Whitney Houston

През 1990 г. „Мили Ванили“ печели награда „Грами“ за най-добра дебютираща група. Съмненията около истиността на дуета обаче нарастват и вкарват напрежение в тях. Така се стига до скандал между Филатус, Морван и Фариан. Според някои медии разногласията им са за пари. В крайна сметка месеци след наградата продуцентът обявява публично, че всъщност това не са истинските гласове и че на нашумелите студийни записи на групата пеят не участниците в дуета, а певци-дубльори. Заради скандала и огромния обществен натиск Роб и Фаб са принудени да върнат наградата си „Грами“. Звукозаписната компания заличава албумите им от своя каталог, макар те да са най-продаваните в нейната история.

5

Скандалът е грандиозен и се оказва, че от него няма оправяне. Роб и Фаб опитват да се реабилитират, издавайки албум през 1993 г. Промоционалното им турне обаче е тотален провал. Психическото състояние на Роб се влошава и накрая той губи живота си след свръхдоза наркотици и алкохол през 1998 г. Намерен е мъртъв само на 32 години в дома си във Франкфурт. Фаб опитва да продължи музикалната си кариера, но след три самостоятелни солови албума става ясно, че няма да успее.

6

Може да изглежда, че всичко това е заслужено и логично, но какво да кажем за певците-дубльори в студиото. Те поне могат да пеят. И излизат на светло, като правят група – The Real Milli Vanilli. Публиката обаче не приема Брад Хауъл, Джон Дейвис, Джоди Роко, Линда Роко и Чарлз Шоу. Те пеят няколко години без да постигнат особена популярност, а най-големият им успех е класиране в Топ 20 в Германия.

Дискографията

Milli Vanilli
1988 – All Or Nothing (Album)
1989 – All Or Nothing (Single remixes)
1989 – All Or Nothing (The US Remix)
1989 – Girl You Know It’s True (Album)
1989 – Baby Don’t Forget My Number (US Promo CD Maxi Remix)
1989 – 2 x 2 (Album)
1990 – Keep On Running (Album)
1990 – Keep On Running (Maxi Cd Remix)

The Real Milli Vanilli
1991 – The Moment Of Truth
1991 – Too late (True love) (Maxi Cd remixes)

Rob and Fab
1993 – Rob and Fab – Rob and Fab (Studio Album)