Начало Водещи Най-голямата база на НАТО в Европа ще бъде в Румъния, на 150...

Най-голямата база на НАТО в Европа ще бъде в Румъния, на 150 км от Варна

109
Румънската военно-въздушна база „Михаил Когълничану“
Румънската военно-въздушна 57-ма авиобаза „Михаил Когълничану“

Румънската военно-въздушна база „Михаил Когълничану“ (МК) носи името на най-близкото до нея село. То пък, носи името на либерален румънски политик от 19-ти век. Сега, това място ще се превърне в най-голямата база на НАТО в Европа, по-голяма дори от Рамщайн в Германия.

Инвестиционният проект предвижда разширяване на инфраструктурата на летището, включително писти, нова контролна кула, радиомаяк и радионавигационна система, полетен тренажор и хангари. Освен това ще има административни и социални сгради, училища и детски градини, магазини, ресторанти, кино и болница. В града ще живеят 10 хиляди войници на НАТО със семействата си и помощния персонал на базата.

Цената на проекта е 2,5 милиарда долара, той ще заема площ от 2,8 хиляди хектара и трябва да бъде готов до 2040 г.  Въоръжените сили на САЩ я използват от 1999 г. В момента в нея са разположени части от 101-ва въздушнодесантна дивизия на ВВС на САЩ, както и съюзнически изтребители, които подпомагат румънските ВВС при изпълнение на задачи на въздушната полиция.

В резултат румънската 57-ма авиобаза може да стане най-голямата военна база на НАТО в Европа, по-голяма от „Рамщайн“ в Германия. Затова допринася нейното стратегическо положение. Тя се намира само на 20 км от брега на Черно море, на 300 км от Одеса и на 400 км от пристанището Севастопол в окупирания от Русия Крим.

Базата MK скоро ще разполага с ескадрила от румънски изтребители F-16, закупени наскоро от Норвегия, както и безпилотни самолети MQ-9 Reaper.

Руският президент Владимир Путин оправда войната си в Украйна с обвинения, че НАТО навлиза в европейския фланг на Русия. В отговор на неговото нахлуване обаче, все повече фигури се придвижват напред по шахматната дъска на алианса.

Пилота на RAF флотски лейтенант Чарли Таг обяснява, че нахлуването на Русия в Украйна е променило както районите, над които лети, така и стратегическата позиция на мисията. През 2021 г., по време на последната му обиколка, пилотите на изтребители на НАТО са летели далеч над международни води в Черно море. Сега те се придържат към зоната от 12 морски мили над румънските и българските териториални води, „за да избегнат недоразумения, ескалиращи ситуации с руснаците“.

Но докато самолетите на НАТО избягват ненужни срещи с руснаците, има два известни инцидента над Черно море.

През септември 2022 г. руски пилот разбра погрешно команда от наземния контрол и за малко не успя да свали британски самолет за събиране на разузнавателна информация с екипаж до 30 души.

През март 2023 г. американски дрон MQ-9 Reaper, излетял от Румъния, беше умишлено свален от руски самолет СУ-27 „Flanker“ над международни води.

Ежедневието в базата на МК, въпреки всичко това, е предимно спокойно. Пред офис блока на командира на базата Николае Крету чайки и гарвани шумно похапват от редица черешови дървета. В своя полупостоянен офис, Скот Делей от американската армия, планира логистиката за 1840-те американски служители, които базата поддържа в момента.

„Опитваме се да им осигурим усещане за домашен уют, докато са тук. Така усещането не е по-различно от това във всяка друга общност, просто сме заобиколени от ограда“, обяснява той

Още международни новини – четете тук