Начало Свят Най-големият пазар за риба в света затваря след 83 г. работа заради...

Най-големият пазар за риба в света затваря след 83 г. работа заради олимпиадата

1224
Сподели
риба

Най-известният пазар за риба в Токио, пазарът Цукиджи, затваря след 83 години работа. Цукиджи е най-големият пазар за риба в света. Сега мястото ще бъде превърнато в паркинг за Летните олимпийски игри в столицата на Япония през 2020 година, а след това – туристически център.

В събота беше последният работен ден на пазара – най-скъпа за деня се оказа 162-килограмова риба тон. Тя се продаде за 4,3 милиона йени или 37 818 долара (около 64 455 лева).

„Много съм благодарен и щастлив, че можехме да правим бизнес гладко през всичките тези години до днес. Бих искал да благодаря на Цукиджи от дъното на сърцето си“, това каза председателят на Асоциацията на търговците на морска храна Хироясу Итох, цитиран от Ройтерс.

Пазарът привличаше десетки хиляди посетители всяка година, които идваха да видят и опитат екзотични морски храни.

През януари атлантически червен тон, тежащ 405 килограма, беше продадена за 320 000 долара.

В последно време възрастта на Цукиджи започва да си личи, проявявайки се в санитарни проблеми, което води и до планове за преместването му. Мястото, на което е сега, първо ще стане паркинг за Олимпийските игри през 2020, а след това – туристически център.

„Натъжава ме да виждам, че Цукиджи затваря, но очаквам да видя за какво ще бъде използвана земята и как ще се развие Токио към по-добро“, казва Такеши Охаши, 44-годишен бивш работник на пазара, отново пред Ройтерс.

Новото място на пазара ще е в Тойосу – изкуствен остров за 5 милиарда долара в Токийския залив.

План за преместването има от 17 години, но то беше забавено няколко пъти заради токсини в подземните води и в почвата през 2016. В крайна сметка мястото беше почистено и обявено за годно през юли тази година като ще отвори врати следващият четвъртък.

Коментари