Начало Здраве Най-големите грешки при меренето на кръвното и как да ги избегнем

Най-големите грешки при меренето на кръвното и как да ги избегнем

2858
кръвно налягане

Измерването на кръвното налягане е нужно на всички хора, включително и здравите. Промените в кръвното не се усещат от всички хора. Затова то трябва да бъде мерено редовно, пише Zdrave.to.

Ето защо във всеки дом заедно с аптечката трябва да има и тонометър. Той е особено нужен за възрастните хора, хипертониците и бременните.

Ако ви боли главата, имате световъртеж или шум в ушите, усещате обща слабост, трябва да помислите за здравословното си състояние. Всички тези симптоми са директно предупреждение, че трябва да следите за кръвното си налягане и да го измервате редовно.

Измерването на кръвното е важно затова защото дори ако има незначително повишаване над нормата вече има заплахи за здравето ви:

с 1/3 нараства рискът от сърдечно-съдови болести;

2 пъти се увеличава рискът от смъртност.

По статистика небрежното отношение към промените в кръвното:

в 7 пъти увеличава риска от инсулт;

4 пъти появата на исхемична болест на сърцето;

2 пъти по-често възникват проблеми с кръвоносните съдове в краката.

Но само редовно измерване на кръвното не е достатъчно. В някои случаи трябва да се попълва дневник с резултатите от измерванията и те периодично да бъдат анализирани.

Много важно е да умеете правилно да измервате кръвното, иначе тонометърът може да покаже неправилни резултати. На базата на показанията се препоръчва и съответното лечение. Неправилните показатели ще доведат до неправилно лечение, а животът и здравето на пациента ще бъдат поставени под заплаха.

Маншетът на механичния тонометър трябва да подхожда на ръката на пациента. Напомпването на маншета на механичния или автоматичния тонометър трябва да става плавно, без да се забавя или ускорява процесът. Маншетът се надява на гола ръка и трябва да бъде умерено стегнат. Тонометърът трябва да бъде разположен по артериите.

Резултатите от измерването на налягането може да се различава, ако измерването е правено на едната или другата ръка на пациента.

Много хора, за да избегнат тези сложности използват автоматични тонометри. При експлоатацията им следва да се спазват следните правила:

– измерването на кръвното се извършва в седнало или легнало положение.

– лакътят с маншета трябва да е на нивото на сърцето.

Измерване на кръвното не бива да се прави в близките няколко часа след приемането на лекарства, пушене, пиене на силен чай и кафе.

предишна статияИзненада! Силвестър Сталоун представи „Рамбо 5“ със СНИМКИ като… каубой
следваща статияВижте кои са „най-заразните“ при онлайн търсене знаменитости