Начало Водещи Най-върлият враг на Ердоган – Фетуллах Гюлен, е бил отвлечен, твърди негов...

Най-върлият враг на Ердоган – Фетуллах Гюлен, е бил отвлечен, твърди негов роднина

39
Фетхуллах Гюлен
на снимката: Фетхуллах Гюлен

Проповедникът Фетуллах Гюлен, който живее в изгнание в САЩ, е бил отвлечен. Това съобщават турски медии, като се позовават на племенника му Ебуселеме Гюлен.

Лидерът на обявената в Турция за терористична организация – Фетуллахистка терористична организация (ФЕТО), е сочен от Анкара за подбудител и ръководител на опита за преврат в Турция през 2016 г.

Сега се твърди, че той е бил отвлечен от имението си в Пенсилвания, САЩ.

Според племенника на Гюлен отвличането е извършено от високопоставени членове на организацията като част от вътрешни борби за лидерството във ФЕТО.

Ебуселеме Гюлен, който подкрепя твърденията си с видеозапис от имението в Пенсилвания, обвинява за отвличането по-специално Джевдет Тюркьолу, ръководен кадър на мрежата ФЕТО с прякор „Високия Джевдет“ („Узун Джевдет“).

Около името на Гюлен често се появяват спекулации, като например такива, че той е мъртъв или че страда от тежко заболяване. Нито една от информациите не е била потвърдена досега.

В. „Йени шафак“ помества и други хипотези за отсъствието на Гюлен, а именно, че той е болен и е държан под строго наблюдение от ръководни кадри на мрежата ФЕТО, които не искат той да се среща с никого, или дори, че е мъртъв, пише БТА.

Въпросът бе обсъден и в предаването „Неутрална зона“ на турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Пред телевизионния канал пенсионираният полковник от щаба на жандармерията Ерай Гючлюер отправи твърдения, че Гюлен е бил отвлечен от Пенсилвания с операция на ЦРУ и че преди време е направил опит да се самоубие с лекарства.

Според Гючлюер понастоящем лидерът на ФЕТО не е напълно вменяем.

Пенсионираният полковник твърди още, че лидерството на ФЕТО е оспорвано от четири групи вътре в организацията, като целта на отвличането е след смъртта му да бъде представен негов приемник на поста, за когото свидетели да потвърдят, че е бил посочен от самия Гюлен, а изборът всъщност ще е на ЦРУ.

Властите в Анкара обвиняват 83-годишния проповедник Фетхуллах Гюлен и неговото движение в организиране на опита за преврат на 15 юли 2016 г., който имаше за цел да свали президента Реджеп Тайип Ердоган.

Анкара отдавна настоява пред Вашингтон да ѝ предаде Гюлен, но досега дипломатическите ѝ усилия остават неуспешни.

Проповедникът отхвърля обвиненията, че е замесен в заговора срещу правителството на Ердоган.

Фетхуллах Гюлен живее в самоналожено изгнание в имение на площ от 26 акра в планинския район Поконо в щата Пенсилвания от 1999 г. и притежава зелена карта.

Още международни новини – четете тук