Начало Култура Над 50 музея и галерии в София се включват в Европейската нощ...

Над 50 музея и галерии в София се включват в Европейската нощ на музеите

79
Европейската нощ на музеите

Изложби, концерти, работилници, филми и екскурзоводски обиколки са част от събитията, които могат да бъдат посетени по време на Европейската нощ на музеите. Тази година инициативата попада на Международния ден на музеите – 18 май, съобщават от Министерството на културата.

Общо 61 държавни и общински музея, художествени галерии и техните филиали от 25 области в страната ще участват в Европейската нощ на музеите и ще посрещат посетители със свободен вход. В София над 50 обекта са включени в списъка на музеите и галериите, които участват в инициативата, показва проверка на БТА.

МУЗЕИТЕ

Националният исторически музей (НИМ) организира събитието „Музикална разходка във времето“ с изпълнение на песни на български, френски, италиански и испански език от Надя Тончева (глас и пиано). Програмата включва и тематични образователни ателиета и безплатни тематични беседи. Посетителите ще имат достъп до постоянната експозиция на НИМ, както и до изложбите „Дуранкулак. 50 години археологически проучвания“ и „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2023“.

Националният военноисторически музей (НВИМ) ще отвори вратите си безплатно за външната и постоянната хронологична експозиция, концерт и лятна киновечер под звездите.

На Националния музей „Земята и хората“ ще се проведе концерт на тръбен орган по специален повод. Посетителите ще могат да разгледат всички постоянни експозиции на НМ „Земята и хората“, както и временните изложби – „Умни минерали за умни телефони“, „Зелената приказка на камъка“, „В чудния свят на конкрециите“ и „Нови постъпления 2023“.

Жителите и гостите на София могат да посетят и Националния политехнически музей. В нощта на музеите ще бъдат отворени постоянната експозиция и временните изложби „310 години пишеща машина“ (визуална история), „Полифония и техника. Динамичен диалог“ – художествена изложба на Вили Николов. Събитията „Физика в действие – практически експерименти, които вдъхновяват и образоват“ са специално предвидени за Европейската нощ на музеите и имат платен вход, поясняват от екипа на музея.

Посетителите на Националния археологически институт с музей при Българска академия на науките ще имат възможност да разгледат постоянната експозиция на музея и временната изложба „Българска археология 2023“, която представя най-интересните открития и проучвания от изминалия археологически сезон.

Изложбата „Само диви“ на Антония Маринова – Crazy и откриването на ХХ Фестивал на изкуствата „Борис Христов“, посветен на 110-годишнината от рождението на Борис Христов, са част от програмата на Националния музей „Борис Христов“ в събота. Предвиден е и музикален маратон с млади таланти от Нов български университет. Входът за градината на „Борис Христов“ ще бъде с живо цвете.

С три експозиции участва Националният етнографски музей при БАН. Посетителите могат да разгледат изложбите „130 години Народен музей“, „Пътят до трапезата“ и „Бежанци“.

Националният природонаучен музей при БАН ще представи постоянната си експозиция за биологичното и минералогично разнообразие на Земята, както и уникални проби от Луната и метеоритни находки от Марс. Посетителите ще могат да видят също временната изложба Illustratorium II на Деница Пенева. Ще има и специални събития като „Опрашителите, без които не можем“ и различни образователни занимания за деца и възрастни.

Екипът на Националния антропологичен музей при Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей – БАН е подготвил специална програма за Европейската нощ на музеите, която включва постоянната експозиция, изложбата „Богове, символи и древни знаци“ от Регионален исторически музей – Враца, лекции, работилници и други събития.

Националният литературен музей участва в инициативата с експозициите в къща музей „Иван Вазов“ – София, къща музей „Пейо К. Яворов“ – София, къща музей „Петко и Пенчо Славейкови“ – София, къща музей „Никола Й. Вапцаров“ – София, и в къща музей „Емилиян Станев“ – Велико Търново.

Регионалният исторически музей – София ще отбележи Европейската нощ на музеите със специални събития, изложби и обиколки с екскурзовод. Постоянната експозиция в сградата на пл.“Бански“ 1, Археологическото ниво на базиликата Света София, Комплекс „Антична Сердика“ и Триъгълната кула на Сердика ще бъдат отворени за посетители.

ГАЛЕРИИТЕ

В Софийската градска художествена галерия ще бъдат изложбите „Дечко Узунов. Съзидания. 125 години от рождението“ и „Като шепот (Поетично политическо). Изложба Съвременно изкуство“. В галерия „Васка Емануилова“, филиал на СГХГ, посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция скулптури на Васка Емануилова и изложбата „Ре/-Еволюция на жените. Смяна на ролите“.

В галерия-музей „Дечко Узунов“ посетителите ще могат да видят ателието на Дечко Узунов и изложбата „Дечко Узунов. Светско монументално изкуство. 125 години от рождението на художника“.

Националната галерия ще бъде отворена и в Нощта на музеите, като посетителите ще могат да посетят филиалите „Двореца“, „Квадрат 500“, „Музей за християнско изкуство“, „Музей на изкуството от периода на социализма“ и „Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство“.

В зала „Райко Алексиев“ на Съюза на българските художници ще бъде представена изложбата „Петър Дочев (1934 – 2024) – живопис“. В галерията на СБХ на ул. „Шипка 6“ ще бъде изложбата на Милко Божков.

Среща с Надежда Георгиева и Весела Ножарова ще се проведе в „Гьоте институт“ – България, където ще бъде представена изложбата „Невротичният балет на красотата и разрухата“.

Изложбата на Кирл Божков „Акварелни портрети“ ще бъде изложена в галерия „Академия“ в събота вечерта.

Изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Любен Зидаров, ще бъде представена в Европейската нощ на музеите в галерия Artmark. Експозицията включва над 50 селектирани живописни, акварелни творби и илюстрации от частни колекции на художника.

Сред галериите в София, които ще участват в Европейската нощ на музеите, са „Аросита“, „Структура“, „Харта“, Swimming Pool, „Астри“, „Синтезис“.

ДРУГИ СЪБИТИЯ

Френският институт в България ще отвори медиатеката си между 16:00 и 20:00 ч., за да предложи на посетителите си последната част на играта Just Dance 2024, където те ще танцуват виртуално в замъка Версай. В зала „Славейков“ ще бъде представена вечер с анимационно кино, посветено на спорта, с филмите „Атлетикус“ и „Трио Белвил“.

Организирана от сдружение „Градски транспорт и инфраструктура“, съвместно с „Столичен автотранспорт“ ЕАД и „Икарус“ 260 и 250 България, ще бъде атракционна ретролиния, която ще свързва музеите в централната градска част с Национален политехнически музей, музей „Земята и хората“ и Национален исторически музей.

В Градската градина срещу Двореца ще се проведе събитието „Мистерия на тракийския херос“, организирано от академия „Орфика“. „Т