Начало Водещи Надежда Йорданова към Сарафов: Използва ли се българската прокуратура като бухалка

Надежда Йорданова към Сарафов: Използва ли се българската прокуратура като бухалка

49
Надежда Йорданова
На снимката: Надежда Йорданова

Няма да коментирам вътрешнопартийните престрелки, но искам да поставя важен въпрос спрямо изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и служебния министър на вътрешните работи: Използва ли се българската прокуратура и българските полицейски служби като бухалки да заплашват хората и за отнемане на бизнес. Това коментира преди днешното заседание на парламента Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

Според нея това е изключително тревожно твърдение.

„Какво предприемат те – незабавно, веднага да се направят проверки и да се понесе ясна отговорност. Абсолютно недопустимо е българските правоохранителни органи вместо да защитават хора да се използват за страх и тормоз“, допълни Надежда Йорданова.

По думите ѝ неслучайно в позициите на ПП-ДБ се говори за модела Пеевски.

„Проблемът освен личността и начинът на функциониране е отношението към институциите и правовата държава – тест, който всички партии трябва да решим е как да охраним парламентарната република и как да гарантираме върховенство на правото“, каза още Надежда Йорданова.

Председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков коментира писмото на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, където по думите му говори за прокуратурата и използването ѝ, и това на полицията. Ето това е въпросът и това е моделът „Пеевски“, смята той. Как прокуратурата и полицията започват да дават отчет, когато нещо направят нередно, как те биват санкционирани от гражданите, от институциите, от държавата – ето това трябва да го постигнем, добави Денков.