Начало Водещи Навръх 10 ноември Митрофанова отваря Руската църква в София

Навръх 10 ноември Митрофанова отваря Руската църква в София

113
Навръх 10 ноември Митрофанова отваря Руската църква в София
Руската църква. Снимка: БНТ

Руската църква в София, която беше затворена за 50 дни, ще отвори врати. Това става по искане на руското посолство във връзка с годишнината от 10 ноември 1989 година.

Храмът беше затворен след като ДАНС изгони трима руски свещеници поради подозрения, че са участвали в шпионажа срещу Руската федерация. В последствие възникна спор за собствеността на храма, когато стана ясно, че посолството на Русия в София държи храма заключен.

Отварянето на църквата ще бъде отбелязано с молебен, на който ще присъства и новият руски патриаршески предстоятел – протойерей Владимир Тишчук.

В молебена ще участват и тримата български свещеници, назначени от патриарх Неофит да служат в църквата.

Храмът и криптата с мощите на свети Серафим Софийски вече са отворени.

Официални представители на руското посолство, включително посланикът Елеонора Митрофанова, се очаква да пристигнат за събитието, съобщи БНТ.

Богослуженията ще продължат през събота и неделя.

В бъдеще ще се провеждат общи богослужения, в които ще участват и представители на българската църква. Отец Владимир преди това е служил като свещеник в църквата „Св. Николай“ във Виена.

Той е получил благословение и от българския, и от руския патриарх да бъде предстоятел на Руската църква в София.

След изгонването на предишния предстоятел архимандрит Васиан Змеев и други двама служители на храма в столицата, се проведоха серия от протести с искане вратите на храма и криптата с мощите на свети Серафим Софийски да бъдат отворени отново.

Скандалът породи спор за собствеността на имота.

На 26 септември нотариусът Иван Дахтеров и Агенцията по вписванията заявиха, че руското посолство разполага с нотариален акт за църквата.

Ден по-късно от Държавния архив откриха документа за дарението на земята на църквата и крепостния акт, а прокуратурата започна проверка.

Още новини от деня – четете тук