мъртъв кашалот

Кашалот беше намерен мъртъв в Индонезия със 115 пластмасови чаши и 25 пластмасови торбички в стомаха си, което предизвиква загриженост сред природозащитниците и привлича вниманието върху проблема с боклука в страната.

Погълнатата от гигантското китообразно „плячка“ е част от почти шестте килограма пластмасови отпадъци, открити в мъртвия кашалот, с дължина 9,5 метра, когато бил изхвърлен на брега в национален парк Уакатоби в провинция Югоизточна Сулавеси.

Другите боклуци включват джапанки и парчета мушама, съобщи пред АФП ръководителят на туризма в Уакатоби, Ла Оде Салех Ханан.

Организацията за опазване на дивата природа WWF Индонезия съобщи в социалните медии, че нейният персонал е открил четири пластмасови бутилки и 3,26 килограма въже, както и пластмасови торбички и чаши.

Точната причина за смъртта на кашалота все още не е известна, но има признаци, че „пластмасовите отпадъци биха могли да са я предизвикали“, каза координаторът за опазване на морските видове на WWF Дви Супрапти пред АФП.

От района Уакатоби призоваха централното правителство на Индонезия да помогне за справяне с проблема с отпадъците в морето.

След Китай Индонезия е на второ място в света по изхвърляне на отпадъци в световния океан с оценяваните на около 1,29 млн. метрични тона „производство“ годишно.

Проблемът достигна такива размери, че миналата година индонезийските власти обявиха „извънредно положение заради боклуци“ по шесткилометрова ивица от брега на остров Бали.

предишна статияПиян турчин се опитал да изнасили статуя в Истанбул
следваща статияРобърт Де Ниро се разделя със съпругата си