Начало България Музеите и галериите в Плевен отварят тази вечер врати за посетители в...

Музеите и галериите в Плевен отварят тази вечер врати за посетители в инициативата "Нощ в музея"

39
Музеите и галериите в Плевен отварят тази вечер врати за посетители в инициативата "Нощ в музея"

Музеите и галериите в Плевен отварят тази вечер вратите си за посетители при свободен вход в рамките на европейската инициатива „Нощ в музея“. Всеки един от културните институти е подготвил специална програма и ще предложи разнообразни експозиции и концерти, показва проверка на БТА.

Първи посетители ще посрещнат в галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ от 17:00 часа. Началото ще бъде поставено с изпълнения на хор „Звъника“ с диригент Ваня Делийска.

С музикален поздрав от солистите Боряна Бешева и Дани Меси ще започне „Нощ в музея“ в Арт център 1 в Градската градина от 17:30 часа. 

Арт работилници ще се състоят в Арт център 2 „Къщата на художниците“ с начало от 18:00 часа. Гостите на галерията ще могат да се насладят и на концерт на ученици от Националното училище по изкуства „Панайот Пипков“ в творческата атмосфера на двора под звездите.

С концерт на Общинския духов оркестър ще бъде открита „Нощ в музея“ в Художествена галерия „Илия Бешков“ в 18:30 часа. Посетителите ще могат да разгледат всички експозициите в залите на най-голямата плевенска галерия, от екипа са подготвени и арт предизвикателства.

Концерт и изложби в Панорама „Плевенска епопея 1877 г.“ са част от програмата на Регионалния военноисторически музей (РВИМ) в Плевен за „Нощ в музея“. Посетителите ще могат да видят изложбата „Реликви на Апостола“ с материали от фондовете на регионалните исторически музеи (РИМ) във Велико Търново и Ловеч. В залата за временни експозиции е представена изложбата „Съхранените спомени за войната“. Тя показва сто оригинални фотографии от колекциите на музея, представени в 16 табла, които пресъздават основни моменти от Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея. Преди панорамата да отвори врати за всички посетители ще бъдат изпълненията на формация „ГеоМарЧаЛо“ с начало 19:00 часа.

Регионалният исторически музей (РИМ) в Плевен представя четири изложби. Плевенчани и гостите на града могат да посетят експозицията „Жените в обществото“, реализирана по проект на Регионалния исторически музей в Русе. Тя проследява проявите на Модерното време и промените в живота на българските жени в последното столетие. „Поглед към гнездото на скалния орел“ е фотоизложбата, представена от Националния природонаучен музей при БАН. Концепцията й е на Ивайло Ангелов, докторант в Националния природонаучен музей. „Армията на Бога“ е третата изложба, представена от частен музей „Аретè“. Тя съдържа оригинали и копия на средновековни и възрожденски икони и стенописи на светци воини, както и артефакти от праисторическата епоха до късната античност. „Личности и събития в българския спорт“ е четвъртата изложба, която показва дарения от известни български спортисти. Вратите на музея ще бъдат отворени в 19:30 часа. Музикални изпълнения на трио „Тенорите“ ще допълнят атмосферата в музея.