Начало Водещи МС: Няма непосредствена заплаха за България във връзка със ситуацията в Близкия...

МС: Няма непосредствена заплаха за България във връзка със ситуацията в Близкия изток

59
Министерски съвет
Снимка: БТА

Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България, съобщиха от Министерския съвет (МС) след въздушната атака на Иран срещу Израел. Заради ситуацията в Близкия изток вчера служебният министър-председател Димитър Главчев свика работно съвещание с участието на служебните министри на отбраната Атанас Запрянов и на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, заместник-министъра на външните работи Мария Димитрова, началника на отбраната Емил Ефтимов, както и представители на службите за сигурност.

„Нашата основна задача е да запазим живота и здравето на българските граждани в региона“, заяви служебният премиер Главчев.

В Министерството на външните работи няма постъпили искания за евакуация. На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към Министерския съвет, се посочва още в съобщение на правителствената пресслужба, предаде БТА.

Държавният глава Румен Радев следи със загриженост развитието на конфликта в Близкия Изток и осъжда ескалацията на напрежението, съобщиха от прессекретариата на президента.

„Всички страни в региона следва да се въздържат от по-нататъшна употреба на сила“, се казва в съобщението.

Държавният глава е в постоянен контакт с българското правителство и службите за сигурност за гарантиране на живота и сигурността на българските граждани в Близкия изток и при необходимост за тяхната евакуация от региона, информират още от прессекретариата на президента.

Няма пряка военна заплаха за България, каза и служебният министър на отбраната Атанас Запрянов в предаването „Защо, господин министър?“ по бТВ.

България не променя бойната си готовност, заяви той. Извършеното действие от Иран е грубо нарушение на международното право, коментира Запрянов. Продължаваме да следим ситуацията, заяви той.

Правителството на България следи внимателно развитието на ситуацията и е готово да предприеме необходимите действия за защита и гарантиране сигурността на българските граждани в региона, посочиха в своя позиция в социалната мрежа „Екс“ от Министерството на външните работи. България е силно обезпокоена от неприемливата иранска атака срещу Израел. Това е безпрецедентна ескалация, която създава сериозна заплаха за регионалната сигурност, се казва в позицията.

„Категорично осъждам неприемливата въздушна атака на Иран срещу Израел.Необходима е незабавна деескалация в Близкия Изток и установяване на траен мир“, написа във фейсбук профила си служебният министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Реакции имаше и от представители на парламентарните сили:

„Осъждам остро дръзкото нападение с ракети и дронове, което Иран предприе спрямо Израел тази нощ“, коментира в профила си във Фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Допълнителната ескалация на конфликта в Близкия изток, до която действията на Иран ще доведат, не трябва да бъде допускана, посочи той. Ние подкрепяме нашите израелски приятели в тяхното законно право да пазят и отбраняват страната и народа си, заяви още Борисов.

„Смятаме атаката за безотговорна и неоправдана, опасна за мира и сигурността в целия регион“, се посочва в позиция на „Продължаваме промяната“ до медиите.

Подкрепяме правото на Израел да защити суверенитета си, същевременно призоваваме за деескалация и симетрични действия и от двете страни, за да не прерасне конфликтът в мащабна регионална война, се заявява в позицията.

БСП изразява силно безпокойство от разширяването на военните действия в Близкия изток в последните часове, се казва в позиция на партията във връзка с въздушното нападение на Иран срещу Израел, информира пресцентърът на политическата сила.

„Призоваваме за въздържане и за предотвратяване на по-нататъшна ескалация на конфликтите в региона. Всички усилия трябва да бъдат насочени към намаляване на напрежението и постигане на устойчив мир“, заявяват социалистите.

Израел съобщи, че Иран е насочил над 200 дрона и ракети срещу неговата територия и поиска извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка с атаката. Иран каза, че нападението е в отговор на удара срещу неговото консулство в Дамаск, който бе нанесен на 1 април и при който загинаха висши ирански военни.

Заради напрежението в района бяха отменени и полети от София до градове в Близкия изток.

Още новини от деня – четете тук