Начало Новини Москва разкритикува призива на Г-7 приходите от замразените руски активи да се...

Москва разкритикува призива на Г-7 приходите от замразените руски активи да се използват за Украйна

49
Ако Франция изпрати войски в Украйна, те ще станат легитимна цел на руската армия, предупреди Мария Захарова

Русия разкритикува днес плана на Г-7 да предостави кредити от 50 млрд. д. на Украйна, което да бъде финансирано с приходите от замразените руски активи, предаде ДПА. 

„Използване на средства, на практика откраднати от Русия, за военните авантюри на киевския режим, е престъпно и цинично и представлява пореден удар за международното право“, заяви говорителката на руското Mинистерство на външните работи Мария Захарова. 

Руската реакция ще бъде „болезнена“ за Брюксел, допълни тя. 
  
Планът на държавите от Г-7 ще има фатални последици, каза Захарова, като добави, че подобни инициативи допълнително подкопават световната финансова система и водят до разрушителни кризи. 

Планът ще има и преки последици за европейските компании в Русия, посочи тя. 

„Има достатъчно европейска собственост и капитал, както знаете – говорители на нашето правителство са говорили за това няколко пъти“, каза тя, намеквайки за национализации.

Първоначално Кремъл реагира по-предпазливо. Русия ще следи срещата на върха на Г-7 изключително внимателно, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, без да коментира евентуалните решения, за които се заговори предварително.

Срещата на върха на Г-7 започна днес в Южна Италия със споразумение за отпускане на заем на Украйна в размер на 50 млрд. долара, като се използват парични средства, генерирани от замразените руски държавни активи, което е сериозна проява на подкрепа за Киев.

Всички страни от Г-7 ще допринесат за кредитния пакет, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

ЕС може да допринесе с около половината от тази сума предвид замразените руски активи, но окончателните цифри все още не са договорени, допълни високопоставен европейски представител, пожелал анонимност.