болен, болест

Докато европейците се готвят за мрачна зима под заплахата от нарастващи инфекции с COVID-19, минималният брой случаи на грип, регистрирани до момента, сочат възможното благоприятно развитие, съобщава агенция Ройтерс.

Данните за Европа от началото на октомври, когато броят на случаите на грип обикновено започват да нарастват, показват ниски цифри в южното полукълбо  и в Съединените щати, където сезонът на грипа вече е започнал.

Някои лекари казват, че комбинацията от блокади и ограничения, носенето на маски и честото миене и дезинфекция на ръцете изглежда е възпрепятствало разпространението на сезонния грип, като същевременно предупреждават, че данните трябва да се третират внимателно, тъй като пикът на грипа още не е дошъл.

Според Flu News Europe, съвместна платформа за мониторинг на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията и Световната здравна организация, която събира данни от 54 европейски региона, само на един човек е била поставена диагноза сезонен грип от  общо 4 433 контролни теста за периода 28 септември – 22 ноември.

Тези данни са събирани от националните здравни власти въз основа на проби, взети от редица общински лекари. Цифрите показват, че в процентно отношение позитивността е от 0,02%. Този процент е доста под прага от 10%, който СЗО счита за „епидемия“, когато става въпрос за грип. По същото време миналата година този процент е бил 15%.

Американските лаборатории за обществено здраве и клиничните лаборатории съобщават за по-малко от 500 случая и няма смъртни случаи, свързани със сезонния грип, от 27 септември.

Докато учените предупреждават, че пандемията на коронавирус ограничава тестването за грип, ниският европейски процент на заболели от грип до момента ще осигури известно облекчение за правителствата и здравните власти, които се страхуваха от потенциално смъртоносна двойна епидемия- и от COVID-19, и от грипните щамове през зимата, допълва Ройтерс.

Сезонните грипни вируси причиняват между 4 и 50 милиона инфекции всяка година и до 70 000 европейци умират годишно от усложнения, свързани с грипа, особено сред възрастните хора и рисковите групи.

Смъртните случаи в Европа, приписвани на COVID-19, към момента са надвишили 370 000.

Грипните инфекции обикновено достигат връх през първите седмици на годината в Северното полукълбо. Тази година в Европа пикът беше през февруари.

Тъй като много правителства сега облекчават ограниченията, за да разрешат празнични събирания за Коледа и Нова година, здравните власти се опасяват, че справянето с пандемията може да бъде затруднено.

Друга несигурност се крие в степента на усвояване на ваксините срещу грип. Експерти казват, че процентите варират значително в европейския регион, въпреки правителствените кампании, призоваващи гражданите тази година да се ваксинират срещу грип възможно най-рано.

предишна статияХристо Казанджиев: От „Балкански поток“ печели предимно Русия
следваща статияПак обслужихме Москва за сметка на Македония