Полша, флаг

Хиляди протестиращи излязоха на улиците в Полша, за да се противопоставят на планираното законодателство, което ще позволи на правителството да наложи контрол върху съдебната система. Спорният закон може да засегне членството на Полша в ЕС.

Управляващата партия „Право и справедливост” (ПиС) повиши напрежението в правосъдната система в страната и разклати подобряващите се напоследък отношения с Брюксел.

Върховният съд в Полша, дори предупреди, че може да се стигне до напускане на Европейския съюз.

Миналата седмица трима депутати от ПиС внесоха законопроект, който ще санкционира съдиите, които поставят под въпрос легитимността на законовите промени, направени от правителството, заявявайки, че е забранено „да се проявява враждебност към други власти на Република Полша и нейните конституционни органи, както и да се критикуват основните принципи на Република Полша.“

Това е пряк отговор на решение от ноември на европейския съд, според което полските съдилища ще трябва да определят дали новосъздадената дисциплинарна камара за съдии и Националният съвет на съдебната власт, който отговаря за съдебните назначения, са „ достатъчно независими.“

Миналата година правителството промени състава на съвета и сега повечето членове се назначават от контролирания от ПиС парламент.

Тези промени са част от мащабна проверка на правната система от управляващите, които твърдят, че реформите са необходими, за да се освободят съдилищата от тенденции останали от комунистическата ера.

Скептиците посочват, че по-малко от една десета от полските съдии предхождат края на комунизма през 1989 г. и обвиняват, че промените са насочени към налагане на пълен контрол над правната система от страна на управляващата партия.

В сряда вечерта хиляди хора излязоха на улиците в десетки полски градове и градове, за да протестират.

Въпреки че партията „Право и Справедливост” спечели мнозинство в долната камара на парламента през октомври за втори път, тя загуби контрол над Сената, така че надпреварата за президентския пост следващата година се очаква да бъде много оспорвана.

Евентуална загуба на президентските избори би нанесла удар по усилията на партийния лидер Ярослав Качински за пълното преобразуване на страната – причина за последния опит да поеме контрола над съдебната система сега.

В резултат на решението, някои полски съдилища насочват въпроси към Върховния съд на страната искайки да знаят, дали на новите съдии, назначени от Националния съвет на съдебната власт, трябва да бъде разрешено да се произнасят по дела.

Това повишава вероятността за юридическо объркване, като различни съдилища поставят под въпрос дали някои съдии и делата, по които са се произнесли, са валидни или не.

Новият законопроект ще забрани на съдилищата да поставят под съмнение валидността на назначаването на съдия и пояснява, че контролираният от ПиС, Конституционен трибунал носи по-голяма тежест от Европейския съд.

Това предизвика вълна от оплаквания от политическата опозиция и много съдии.

Върховният съд на страната излезе с изявление по-рано тази седмица, в което осъжда законодателството – казвайки, че това е подобно на намерението за въвеждане на военно положение, прието от комунистите през 1981 г. за смазване на профсъюза Солидарност – и обвини правителството, че се опитва да поеме контрола над съда преди президентските избори през май.

Настоящият ръководител на съда Малгоржата Герсдорф открито критикува правните промени на управляващата партия. Предстои оттеглянето и от длъжност през април.

Съдът заяви, че законопроектът нарушава както полското, така и законодателството на ЕС и предупреди, че „ще накара институциите на Европейския съюз да започнат процедури срещу нарушенията на задълженията по договорите, а в дългосрочен план да обсъдят необходимостта от напускането на Полша на Европейския съюз.“

Ако бъде приет, законопроектът ще се присъедини към дългия списък на спорове между Варшава и Брюксел по отношение на правните промени на направени от управляващите, които са притъпили отношенията между една от най-големите страни в ЕС и останалата част от блока.

„Комисията продължава да следи отблизо ситуацията в Полша“, заяви говорителят на Комисията Кристиян Уиганд тази седмица.По време на изслушване в Европейския парламент в понеделник много от членовете на ЕП осъдиха промените, които се случват в Полша, които бяха яростно защитени от депутати от партията на „Право и справедливост”.

Премиерът Матеуш Моравецки предупреди във вторник за опасността от „правен хаос“, причинен от съдиите, които поставят под въпрос назначаването и присъдите на други съдии. „Коя сериозна европейска държава би могла да позволи подобно нещо?“ попита той.

Президентът Анджей Дуда каза за съдиите, че „нивото на лъжите в тяхното съсловие и лицемерието им го смайва.

Опозицията се от своя страна, провокирана от законопроекта, използва скандала, за да се опита да стимулира общественото мнение срещу управляващата партия.

В сряда вечерта се проведоха масови протести в цяла Полша.

„Това е против ценностите, на които всички ние държим, срещу ценностите на Европейския съюз“, каза Рафал Тржаковски, либералният кмет на Варшава пред протестиращите пред полския парламент във Варшава.

Доналд Туск, бившият полски премиер и председател на Европейския съвет, който сега е начело на Европейската народна партия, написа в Туитър: „Навсякъде властите нападат независими съдилища, в крайна сметка се оказва, че става въпрос за едно и също нещо: да можеш да крадеш без последствия. Единственият начин да се спре това е чрез решителната съпротива на хората. „Опитите на опозицията обаче да блокират закона и правосъдието през последните четири години до голяма степен се провалиха, а управляващата партия остава изключително популярна в проучванията на общественото мнение.

предишна статияПроф. Владимир Чуков: България, Румъния и Гърция заедно са алтернатива на Турция по отношение на сигурността на Европа
следваща статия„Вашингтон поуст”: Причини за враждата между САЩ и Турция