Начало Водещи Мишустин стана премиер на Русия за втори път

Мишустин стана премиер на Русия за втори път

59
Мишустин отново е премиер на Русия
Мишустин отново е премиер на Русия
Снимка: БГНЕС

Руският президент Владимир Путин назначи днес Михаил Мишустин за министър-председател, след като номинацията му беше гласувана от долната камара на парламента – Държавната дума, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Президентският указ за назначението влиза в сила от деня на неговото подписване.

Мишустин заема поста министър-председател на Руската федерация за втори път. Той и до момента беше на тази длъжност, след като беше назначен за премиер през януари 2020 г., когато вторият кабинет на Дмитрий Медведев подаде оставка.

През последните четири години бяха приети изменения в процедурата за сформиране на правителство, напомня ТАСС. По-рано всички членове на кабинета се назначаваха от президента. Той трябваше да съгласува единствено избора на министър-председател с Държавната дума. Сега всички министри предварително се утвърждават от парламента. Тази процедура беше добавена като поправка в конституцията през 2020 г.

Кандидатурата на Мишустин беше предварително одобрена от Държавната дума. Сега, след като той официално е назначен с указ на президента, му предстои да предложи кандидати за министерските постове, които също трябва да бъдат одобрени от парламента. Изключение важи за ръководителите на министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на правосъдието. Кандидатите за ръководители на тези ресори се определят от държавния глава и се назначават след консултация със Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент), припомня Дарик.