Начало Свят Мишустин стана премиер на Русия за втори път

Мишустин стана премиер на Русия за втори път

39
Мишустин отново е премиер на Русия
Мишустин отново е премиер на Русия
Снимка: БГНЕС

Владимир Путин, президентът на Русия, е назначил отново Михаил Мишустин за министър-председател, след като номинацията му беше одобрена от Държавната дума, съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Президентският указ за назначението влиза в сила веднага след подписването му.

Това е втори път, когато Мишустин заема поста министър-председател на Русия. Преди това той вече е бил на тази длъжност, след като беше назначен за премиер през януари 2020 година, след оставката на втория кабинет на Дмитрий Медведев.

Промени в процедурата за формиране на правителството бяха внесени през последните четири години, напомня ТАСС. В миналото всички министри се назначаваха от президента само. Сега всички министри трябва да бъдат предварително одобрени от парламента. Тази изменение беше включено в конституцията през 2020 година.

Кандидатурата на Мишустин беше предварително одобрена от Държавната дума. След като е официално назначен от президента, той трябва да предложи кандидати за министерските постове, които отново трябва да бъдат одобрени от парламента. Изключения правят ръководителите на министерствата на вътрешните работи, на външните работи и на правосъдието. Назначаването на тези министри изисква консултация със Съвета на федерацията (горната камара на Руския парламент).