Начало Новини Митата, наложени на европейското бренди, са законна търговска мярка, обяви китайското търговско...

Митата, наложени на европейското бренди, са законна търговска мярка, обяви китайското търговско министерство

39
Митата, наложени на европейското бренди, са законна търговска мярка, обяви китайското търговско министерство

Антидъмпинговите мерки, наложени от Китай върху европейското бренди, са „законна търговска оздравителна мярка“, обяви китайското министерство на търговията, цитирано от Ройтерс.

Мярката идва броени дни, след като ЕС наложи допълнителни мита върху вноса на електромобили от Китай, и ще засегне сериозно марки като „Хенеси“ (Hennessy) и „Реми Мартен“ (Remy Martin).

Китайското търговско министерство посочи, че антидъмпингово разследване е установило, че вносът на бренди от ЕС заплашва да нанесе „съществени щети“ на местното производство.

Вчера министерството обяви, че европейските мерки срещу китайските електромобили „нямат сериозна фактическа и правна база“ и „сериозно нарушават“ правилата на Световната търговска организация (СТО).

Още ден по-рано китайското търговско министерство намекна, че може да се стигне до подобна мярка и срещу вноса на свинско месо от ЕС, след като посочи, че разследването за дъмпинг и незаконни субсидии ще приключи с „обективни и справедливи решения“.

Пекин освен това обмисля да увеличи митата и на превозните средства с големи двигатели, което би засегнало сериозно германските производители. Германският износ на машини с двигатели с обем 2,5 литра и повече през миналата година достигна оборот от над 1 милиард евро.