Начало Водещи Мистериозни проблясъци на повърхността на Луната озадачават учените

Мистериозни проблясъци на повърхността на Луната озадачават учените

1154
Луната

Учените правят опити да разгадаят мистериозни проблясъци на повърхността на Луната, пише порталът Метро.

„Краткотрайните светлинни лунни явления“ се появяват няколко пъти седмично и осветяват части от пейзажа на Луната за кратък период от време, преди да изчезнат. Понякога се наблюдава обратен ефект, който причинява затъмняване на лунната повърхност.

Въпреки че има няколко теории за произхода на тайнствени лунни светлини, те все още не са напълно обяснени. Сега астрономи от университета Вюрцбург (JMU) в Бавария, Германия, са създали телескоп, който ще използва изкуствен интелект за автоматично засичане на светлините. Когато се забележи проблясване на светлина, телескопът ще събере видео или снимки на явленията, които ще бъдат изучени, за да се помогне на учените да разгадаят проблясъците.

„Така наречените краткотрайни лунни явления са известни от 50-те години на миналия век, но те не са били систематично и дългосрочно наблюдавани“, казва Хакан Каял, професор по космически технологии. Каял има хипотеза за това кое причинява по-продължителните проблясъци и се надява да докаже тази теория.

„На Луната се наблюдава и сеизмична активност“, добавя професорът. „Когато повърхността се движи, газове, които отразяват слънчевата светлина, могат да се отделят от вътрешността на луната. Това би обяснило блестящите явления, някои от които продължават с часове.“

В момента обаче няма обяснение за по-кратките проблясъци.

„Науката не знае точно как тези явления се случват на Луната. Но предприема действия, за да ги обясни: въздействието на метеор, например, би трябвало да предизвика кратък блясък“, се казва в изявление на университета. „Такива проблясъци могат да се появят и когато електрически заредени частици от слънчево изригване влизат в реакция с лунния прах.“

предишна статияВ Русия изрязаха всички гей сцени от биографичния филм за Елтън Джон „Rocketman“
следваща статияГенномодифицирана гъба убива комарите, пренасящи малария