Бену
Астероидът Бену в съотношение с "Емпайър стейт билдинг" и Айфеловата кула

Първата мисия на НАСА, предназначена да стигне до астероид и да върне обратно на земята проба от неговия прах, пристигна в понеделник в местоназначението си – астероида Бену – две години след излитането си от Кейп Канавърал. Безпилотната мисия, известна като OSIRIS-REx, струва 800 млн. долара.

„Пристигнахме“, заяви Хавиер Серна, инженер в „Локхийд Мартин“, докато колегите му в мисията за контрол в Литълтън, Колорадо си разменяха поздрави.

Бену е с диаметър около 500 метра. Това е най-малкият обект, около който някога направен от хората космически кораб обикаля в орбита. Част от ранната слънчева система, астероидът също така се счита за потенциално опасен. Той представлява малък риск – шанс едно на 2 700 – да се сблъска със Земята през 2135 г.

Богатият на въглерод астероид е бил избран от около 500 000 астероида в Слънчевата система, защото обикаля около Слънцето близо до орбитата на Земята, и е с необходимия размер за научно изследване, а също така е и един от най-старите астероиди, известни на НАСА.

Мисията започна през септември 2016 г.. През последните няколко месеца OSIRIS REx се промъкваше към Бену и най-накрая достига космическата скала, която сега е на около 80 милиона километра от Земята.

Космическият апарат е оборудван с набор от пет научни инструмента за проучване на астероида през следващата година и половина и ще го снима с висока разделителна способност, за да помогне на учените да решат точно къде да изпробват.

След това, през 2020 г., той ще използва своята роботизирана ръка и ще докосне астероида в маневра, описана като „нежно докосване“.

Използвайки кръгово устройство, подобно на въздушния филтър на автомобила, и обратния вакуум, който да се разбърква и събере прах, устройството има за цел да поеме около 60 грама материал от повърхността на астероида и да го върне на Земята за по-нататъшно проучване.

НАСА казва, че може да получи много повече материали, може би до два килограма.

предишна статияПразнуваме Никулден – денят на моряците, банкерите и празник на Бургас
следваща статияПисмо на Айнщайн с критика към религията бе продадено за 2,8 млн. долара