Начало Водещи Мир с Украйна ще има, когато Русия постигне целите си, заяви Путин

Мир с Украйна ще има, когато Русия постигне целите си, заяви Путин

114
Руският президент Владимир Путин и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Руският президент Владимир Путин и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Руският президент Владимир Путин заяви по време на годишната си пресконференция, че мир с Украйна ще има, когато Русия постигне целите си в наричаната от Москва специална военна операция.

Той беше категоричен, че няма да се наложи втора вълна на мобилизация, съобщава БНР.

Тази година организаторите решиха да съчетаят голямата пресконференция на Владимир Путин с пряката линия за въпроси към него от гражданите.

Изявлението на Владимир Путин от миналата седмица, че на изборите през март отново ще се кандидатира за държавен глава, лиши днешната пресконференция от главната интрига.

Москва заплаши: Демонтажът на съветския паметник е варварство. Няма прошка, ще си платите

След 2014 г. нито една пряка линия не е минала без украинската тема, най-належащите въпроси бяха поставени още в началото, сред тях – ще има ли нова мобилизация:

„486 хиляди души са се записали доброволци и не секва потокът от мъже, готови да защитават родината с оръжие в ръка. Те са 1500 дневно. Близо половин милион до края на годината. Защо ни е мобилизация? Няма никаква нужда от това засега“.

Путин изтъкна и икономическите успехи на Русия, която тази година отчита ръст на БВП с 3,4 на сто като компенсира миналогодишния спад.

Традиционни теми на медийните маратони на руския президент са социалните проблеми, а също и международната обстановка. Първите подобни примери на публично общуване с гражданите се проведоха през 2001 г.

Руски лекари с писмо до Путин: Отказът за лечение на Навални нарушава Конституцията

Миналата година медийното събитие беше отменено, когато руската армия търпеше неуспехи в Украйна след нахлуването си там през февруари.

Най-дългата пресконференция – 4 часа и 40 минути, е през 2008 година, когато Путин е отговорил на въпроси на над 100 журналисти.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияОсъденият за двойното убийство пред „Соло“ е помилван в Узбекистан
следваща статияРадев прогнозира пълна подкрепа от Нидерландия за Шенген