Начало Новини Мирен протест в района на Гниляне, Косово, заради ареста на петима косовски...

Мирен протест в района на Гниляне, Косово, заради ареста на петима косовски сърби по подозрения, че са извършили военни престъпления

49
Мирен протест в района на Гниляне, Косово, заради ареста на петима косовски сърби по подозрения, че са извършили военни престъпления

Няколкостотин косовски сърби от района около Гниляне (Джилян), Източно Косово, се събраха днес на мирен протест срещу ареста на петима сърби заради предполагаемо извършване на военни престъпления, съобщи Танюг.

В събота полицията в Косово арестува Слободан Йевтич, Драган Цветкович, Драган Ничич, Милош Шошич и Ненад Стоянович по военни престъпления, извършени на 5 април 1999 г. Наложена им е мярка за неотклонение „задържане под стража“ за срок до 30 дни.

Протестът започна точно в 12 часа местно време (13 ч. българско време), а събралите се носеха плакати „Искаме (мироопазващата мисия на НАТО в Косово) КейФОР да ни защити“, „Арестувани са, но не са виновни“, „Арестуват ни, за да изгонят всички сърби!“, „Всеки ден търпим терор, а светът мълчи“.

По сведения на кореспондент на Танюг присъстващите са носили и тениски с надпис „Арестуват ни, защото сме сърби, няма предаване“. На протеста са били и членове на семействата на арестуваните сърби.

Сърбия и косовските сърби не признават обявената през 2008 г. независимост на Косово. Белград и Прищина водят диалог под егидата на ЕС за нормализиране на отношенията си.