Начало Водещи Милиардер повреди картина на Пикасо

Милиардер повреди картина на Пикасо

1154
Пикасо картина

Американският миилардер Стив Уин извади от участие в търг принадлежащия му автопортрет на художника Пабло Пикасо (1881-1973) „Моряк“, за да бъде реставриран.

Платното бе изложено в аукционната къща „Кристис“ (Christie’s) в Ню Йорк за 70 милиона долара, съобщи в неделя агенция Блумбърг.

Според информацията платното е било повредено миналия петък, не се разкриват подробности за случилото се. Агенцията напомня, че през 2006 година Уин сам повреди друга картина на Пикасо. Причина е заболяването, което се отразява на периферното зрение на милиардера. Като показвал картината на свои приятели в офиса си в Лас Вегас, случайно ударил платното с лакът, като пробил в него дупка.

След реставрацията стойността на картината се срина от 139 до 85 милиона долара. Това накара Уин да подаде иск срещу застрахователите – лондонската „Лойдс“ (Lloyd’s) През 2013 големият американски финансист Стивън Коен купи тази картина от Уин за 155 милиона долара.

През февруари Уин се оттегли от поста начело на веригата казина Wynn Resorts. Повод за това стана публикация в „Уолстрийт джърнъл“ от 26 януари в която го обвиха в сексуален тормоз.

Според някои оценки на експерти Пикасо е рекордьор по сума, изплатена за цяла картина, излагана на търг. Така например неговата работа „Алжирски жени, версия О“ да 2017 е най-скъпото произведение на изкуствот. На 11 май 2015 година то бе продадено за 179,4 милиона долара. Купувачът беше бившият катарски премиер Хамад Бен Джасим бен Джабар ал Тани.

Рекордът бе бит миналата година, когато „Спасителя на света“ на Леонардо бе продадена за 450 милиона долара.