Начало Водещи По един милиардер на всеки 17 часа през изминалата година

По един милиардер на всеки 17 часа през изминалата година

1910
Сподели
Форбс милиардери

Сега Пекин е дом на повече милиардери от всеки друг град в света, според последния годишен списък на богатите на Forbes. 

Китайската столица е добавила 33 милиардери миналата година и вече е домакин на 100, съобщава бизнес списанието.

Този факт измества Ню Йорк, който е обитаван от 99 и държеше най-високото класиране през последните седем години.

Въпреки че сега Пекин има повече милиардери от Голямата ябълка, общата нетна стойност на милиардерите в Ню Йорк наброява 80 милиарда щатски долара. Доста по-голяма от тази на техните колеги в Пекин.

Най-богатият жител на Пекин

е Джан Имин, основателят на приложението за споделяне на видео TikTok и главен изпълнителен директор на компанията майка ByteDance. Неговата нетна стойност се е удвоила до 35,6 милиарда долара.

За сметка на това, най-богатият жител на Ню Йорк, бившият кмет Майкъл Блумбърг, притежава състояние на стойност 59 млрд. долара.

Китай, заедно със САЩ, разбраха, че технологичните гиганти стават още по-големи по време на пандемията, тъй като все повече хора пазаруват онлайн и търсят източници на забавление.

Китай е добавил повече милиардери в списъка на Forbes, отколкото която и да е друга държава в света – 210 новодошли.

Половината от новите милиардери в Китай са забогатяли от производствени или технологични начинания, включително  Кейт Уанг, която е направила състояние от електронни цигари.

С 698 милиардери Китай настига САЩ, които все още водят със 724 милиардера.

Един милиардер на всеки 17 часа

Рекордни 493 новодошли са се присъединили към списъка в световен мащаб миналата година, приблизително един нов милиардер на всеки 17 часа, според Forbes.

Индия има третия най-голям брой милиардери – 140.

Общо 1149 милиардери обитават Азиатско-Тихоокеанския регион.

Джеф Безос, основател и главен изпълнителен директор на Amazon, остава най-богатият човек в света за четвърта поредна година. Неговата нетна стойност нарасна с $ 64 млрд. и достигна $ 177 млрд.

Източник BBC

Коментари