Мика Зайкова
На снимката: Мика Зайкова
Мика Зайкова е завършила ВИИ “Карл Маркс”, специалност “Народностопанско планиране”. Следдипломна квалификация по организация на управлението. Работи като икономически съветник в КТ “Подкрепа”. Работила е като началник на управление в Министерство на промишлеността. Ползва руски, английски и немски език.

 

 

Мерките срещу пандемията вече се разхлабват, но ще може ли икономиката ни да се възстанови бързо, и ако не, кога очаквате да стане това?

Това, което ни предстои  е във връзка с това, което правителството направи с мерките. Мярката 60/40 трудно работи или нейната ефективност е ниска. Първата причина е, че делът, който икономическият екип на правителството отдели за себе си, е много малък. 60% е твърди малко, тъй като в България са регистриране около 400 000 фирми, от които 93% са малки и средни, т. е. те нямат финансови резерви да изпълнят другата част от 40%. Затова , колкото и да се хвали г-жа Сачева, тези 140 000 души, обхванати като работници, на фона на 3 млн. трудоспособно население, значи, че са обхванати по-малко от половин процент от работещите.

Вторият, по-тежък  проблем е, че в прилагането на тази мярка липсват точни критерии за достъп. При положение, че от тази мярка се възползваха казина и футболни отбори. Това показа, че критериите за достъп не са ориентирани строго към реалния сектор и към видовете услуги, които носят висока добавена стойност. Тази мярка е нискоефективна, а от ефекта на всяка мярка зависи възстановяването.

По-големият проблем на икономическия екип беше, че акцентира в мерките си върху кредитирането. С този акценти, дали са безлихвени или с отложено плащане тези кредити няма значение. Фактът е, че се създадоха условия за кредитна експанзия.  Това е нещо много вредно, защото кредитната експанзия създава илюзия за възстановяване, но де факто тя води до нещо много неприятно – до намаляване на покупателната способност, до намаляване на цената на живота и в крайна сметка на неприятно състояние на икономиката.

Не успяхме да спасим заетостта с първата мярка, защото виждате, че безработицата върви към 14%, а с кредата закопаваме фирмите, които трябва да го връщат, при положение, че в България имаме нулева или много ниска производителност.  Когато производителността на труда е много ниска и се срива ръстът на икономиката, който се формира главно от потребление в България, а то не е подкрепено, защото не бяха директно подкрепени нито населението, нито фирмите, само с кредити едва ли бихме могли да успеем. От това състояние на икономиката ще се излиза много бавно.

Постепенно ще отваряме малки магазинчета и предприятия, но това няма да е V-образно излизане от кризата. Да не забравяме, че преди пандемията светът вървеше към рецесия. Пандемията само усложни ситуацията.

Може ли да кажете какви ще са щетите върху българската икономика?

Когато мерките са неефективни, излизането ще е много по-бавно. Бързото излизане ща се случи на страни като Германия, които освен кредитите подкрепиха директно и населението. Нашите предпочетоха да оставят във фиска някакви пари, които да раздават, и не подкрепиха населението, а населението тези пари щеше да ги похарчи до стотинка, т. е. потреблението щеше да се вдигне. Както казах, нашият БВП 80% зависи от потребление, а останалите 20%  са бруто капиталово образуване, или инвестиции, които в България скоро няма да дойдат не само заради тежката криза, а и поради факта, че сме най-корумпираната държава в ЕС и хората си падят парите. Тъй като сега, в момента, никой не купува, или малко се купуват коли, телевизори и мебели, а връзките ни с Европа са ориентирани към авточасти с Германия, Испания и Италия, които са в тежко състояние, ние няма да имаме ръст на износа, а ще разчитаме главно на потреблението. Ето затова, в продължение на много време аз и колегите ми говорим, че трябва да има баланс в мерките – да има и директни субсидии към фирмите и населението, както направиха всичко останали страни в света.

Сега пускат по нещо „на час по лъжичка“. Само със спорта, кафененцата и ресторантчетата навън няма да можем да си възстановим икономиката. На нас ни трябва силен реален сектор, а той първо загуби много хора и второ няма нито сили, нито средства да го направи. Българите , а и хората в света обедняха, а това ще влияе много отрицателно на потреблението.

Казвате,  че възстановяването няма да е бързо, но за колко време предполагате, че ще стане?

Ефектът от пандемията ще бъде дълготраен. И в света няма да стане много бързо. В страни като България дори  да има кредити директни субсидии, трябваше да се дадат на стартъпите, на тези, които развиват икономика на 21 век, например IT – сектора. Не трябваше да се дават наред, като всъщност подкрепихме всички – и гнилите ябълки, и жълтите круши. Не позволихме на пазара да направи пресяването и да подкрепим с предимство фирми, които ще докарат нови технологии и стоки и услуги с висока добавена стойност.  България ще излезе доста мъчително от кризата, и то не защото няма пари, а защото икономическият екип на българското правителството допусна много генерални грешки.

Близо 100 000 човека вече останаха без работа от началото на кризата. Може ли да стане нещо добро в резултат на това? Например ако уволнените се преквалифицират в други сектори?

Това, което казвате, е чудесно, но ги нямаме другите сектори.  Когато даваш кредити и субсидии и ги насочваш към сектори на стоки и услуги с висока добавена стойност, които можеш да изнесеш, тогава това е добро. Икономиката на света се преструктурира и трябва да се намери една пролука. Например развиване на IT-сектор, в който имаме много млади и умни момичето и момчета, които имат желание да правят нещо. Има много стартиращи фирми и трябва да се помогне на младите и умните, които наистина ще ни доведат в 21 век и няма да ни държат в средата на 20 век. Не го направихме.  Ние нямаме план за излизане от кризата. Другите имат, ние – не. За създаването му трябва да се поканят млади хора с креативно мислене. Нашият финансов министър е млад човек и се чудя защо не го прави. Няма нищо обидно и недостойно в това да поканиш умни или по-умни от теб хора, важното е страната да върви напред,

Аз мисля, че не бива програмата за излизане от кризата да е съставена само от икономическия екип на правителството. Трябва да има широк кръг от експерти от различни области, които да кажат – това и това ще бъде, това отпада. Например ще развиваме IT – сектор, а не металургия. В планирането няма нищо комунистическо, но има нещо много умно. Просто трябва да седнат и да го направят, а има още време, дори до края на месеца да седнат и да помислят със социалните партньори, които имат превъзходни експерти.

От думите Ви става ясно, че мерките не дават желания резултат…

Не дадоха, защото бяха направени в паниката, а дори тогава трябва да се посъветваш с по-умни от теб хора. Ако погледнете състава на МС, ще видите, че няма нито един министър,  с изключение на Горанов, който да си е на мястото и да разбира от своя ресор. Всички са посредствени.  Министър-председателят трябва да назначава хора, които разбират повече от него в ресорите си, а не по-малко,  защото той е онзи, който формира всичко, а не е длъжен да бъде Ломоносов.  Той обаче трябва да има такива екипи.  Не ни трябват илюзорни ресори.

Какво трябва да се направи сега оттук нататък за бизнеса?

Част от бизнесите наистина ще фалират и ако това са гнилите ябълки, няма лошо. Ама не знам дали ще са само те. Освен това  много  хора останаха без работа. Много се върнаха от чужбина, но пак ще тръгнат нанякъде и пак ще има недостиг на квалифицирани кадри. Резерв може да се намери в квалифицираните пенсионери. Те могат да помагат с идеи, но най-важни са младите. Те носят новото. 6,27% e относителният  дал на IT-сектора в България. Това е нищо. Защо да не акцентираме тук? Защо да не помогнем на младите да развият този сектор, но не само в кол-центрове, а наистина.  А идва и времето на роботизацията.

Трябва да се мисли 10-15 години напред. За да сполучим, трябва да се създаде екип от различни специалисти, които да седнат и да помислят как да излезем от кризата възможно най-бързо. Това, което имаме като предпоставка, не предполага бързо излизане от кризата, а такова нещо не бива да се случва на българите, които са и най-бедни в ЕС.

предишна статияПовече слънце днес, следобед – превалявания
следваща статияЗащо Източна Европа страда от коронавируса по-малко от Западна?