Merkel-Salvini
Ангела Меркел и Матео Салвини

Италия няма да допусна неоторизирани полети от Германия, на които има мигранти, да кацнат на национални летища в страната. Това заяви вицепремиерът Матео Салвини – действие, което може да запали нова искра между държавите членки на ЕС по отношение на миграцията, пише „Блумбърг”.

„Ако някой в Берлин или Брюксел си мисли, че може да изпрати хиляди мигранти в Италия с неоторизирани чартърни полети, трябва да знае, че нито едно летище в Италия няма да го допусне”, каза Салвини, който е и вътрешен министър.

Изказването му в „Туитър” беше провокирано от намеренията за връщане на неевропейски мигранти, които първо са били в Италия и после са тръгнали към Германия, но не са получили статут на бежанци.

Думите на Салвини дойдоха след като в-к „Кориере дела Сера” написа, че 40 т.нар. вторични имигранти – хора, които искат убежище в страни от ЕС, различни от тези, в които първо са пристигнали – ще бъдат транспортирани до Рим на 11 октомври, след като техните молби за статут в Германия са били отхвърлени.

„Вече им дадохме – ще затворим летищата, както направихме с пристанищата”, пише Салвини, а снимката, с която илюстрира поста си е на германския канцлер Ангела Меркел и на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

ЕВРОПЕЙСКИ СБЛЪСЪК

Италия иска от Европейския съюз да промени правилата за прием на мигранти, а именно да подават молби за убежище в първата държава, в която пристигнат.

Салвини и още членове на италианското правителство вече сблъскаха позициите си с ЕС относно миграцията, при последния случай, когато 177 мигранти останаха на кораба на Бреговата охрана в пристанището на Силиция през август. Салвини каза, че нито един бежанец няма да може да слезе, докато не получи гаранция от останали европейски държави, че ще приемат по-голямата част от тях.

На мигрантите им беше разрешено да слязат на брега, като някои от тях отидоха в Албания и Ирландия.

През юни кораби с хиляди мигранти пристигнаха в Испания, след като бяха върнати от Италия.

По-късно през август държавите членки на ЕС не успяха да се споразумеят за общ подход спрямо бежанците.

ДЕПОРТАЦИЯ

Според ДПА, цитирана от „Дойче веле” първият полет с мигранти от Мюнхен до Италия трябва да е на 17 октомври, а на борда на самолета да има 40 души, някои от които са от Нигерия.

Не е ясно дали властите в Бавария са информирали италианското правителство за намеренията си. ДПА твърди, че баварските власти нито отричат, нито потвърждават данните.

През първата половина на годината, Германия върна 1692 мигранти в Италия. Според италианския вестник „Ла Република”, европейските държави са връщали по 10 бежанци на седмица в Рим, Милано или Турин. Тези мигранти са изпратени в лагери.

СПОРАЗУМЕНИЕТО ОТ ДЪБЛИН Е ПОД ЗАПЛАХА?

Новото популистко италианско правителство изисква другите държави членки да взимат мигранти и дори заплаши, че ще се въздържи от плащанията за бюджета на ЕС.

През август вицепремиерът на Италия Луиджи ди Майо заяви, че Европейският съюз „реши да се откаже от Италия”.

Стотици хиляди търсещи убежище са пристигнали в страната от 2013-та насам, бягайки от война, преследвания и бедност в Близкия изток, Африка и Азия.

„Миналата година в периода до август пристигнаха 100 000 мигранти и ЕС не направи нищо или малко. Тази година имахме по-малко от 20 000 и ЕС отново нищо не направи. Така че, още имам готовност за преговори, но скоро говорихме с държави извън ЕС като Албания, Сърбия и Черна гора”, каза министър Салвини в интервю за „Дойче веле” миналия месец.

Регламентът на ЕС от Дъблин гласи, че хората трябва да търсят убежище в страната си на пристигане, но новото правителство на Италия все повече възпрепятства лодките да доближават пристанищата.

Германските власти договориха през август подобни мигрантски споразумения с Гърция и Испания. Според тях Германия може в рамките на 48 часа да връща обратно бежанци, ако те вече са кандидатствали за убежище в двете държави. Споразуменията са част от компромиса между християндемократите на канцлера Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз на Зеехофер, чиято цел е да се реши спорът за връщането на мигранти, поставили в риск управляващата коалиция.

Меркел обеща подобен тип сделки на европейско равнище, за да убеди вътрешния министър да се откаже от плановете си за едностранно връщане още от германската граница на всеки кандидат за убежище, регистрират в автоматизираната система на ЕС за идентификация по пръстови отпечатъци на бежанци, кандидати за убежище и незаконни мигранти в Общността.

На 13 септември се появи информация, че Италия се е съгласила да приеме обратно мигранти, които са пристигнали на германско-австрийската граница, след като преди това са кандидатствали за убежище в Италия.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер заяви пред Бундестага, че е било договорено споразумение с Италия, но все още трябва да бъде официално подписано.

На следващия ден Салвини опроверга думите на Зееховер заявявайки, че Италия не е сключвала споразумение с Германия.