Начало България Мехмед Юмер само за ДЕБАТИ: Ако Турция иска членство в БРИКС, ще...

Мехмед Юмер само за ДЕБАТИ: Ако Турция иска членство в БРИКС, ще ѝ се наложи коренно да преразгледа отношенията със Запада

49
Мехмед Юмер

Според Мехмед Юмер, ако Турция планира да се присъедини към БРИКС, ще трябва да преосмисли отношенията си със Запада. Той подчертава, че Турция има силни връзки с западните структури, като е член на НАТО от самото му създаване. Юмер отбелязва, че в момента Турция не се присъединява към санкциите срещу Русия, което предизвиква критика от западните партньори.

Той прогнозира, че Русия ще налага своите правила на Анкара вместо на тези на Запада, ако Турция се насочи към БРИКС. Този конфликт може да предизвика сериозна дилема за Анкара, особено по отношение на Украйна и Крим. Юмер счита, че турското общество е наясно с намеренията на управляващите за членство в БРИКС, въпреки че правителството предпочита да запази дебата в обществото под контрол.

Турция се страхува от повторение на горчивия опит с Европейския съюз, където началната ентусиазираност в края на краищата е развенчана с времето“, добави Юмер.

Цялото интервю с Мехмед Юмер ще бъде публикувано утре.