Начало Водещи Механизмът за разследване на главния прокурор вече е в Конституцията

Механизмът за разследване на главния прокурор вече е в Конституцията

124
народно събрание
Снимка: БТА

На основание на кратка полемика депутатите взеха решение с 162 гласа „за“ да впишат механизма за разследване на главния прокурор в Конституцията.

Според промените, досегашният главен прокурор губи правомощията си да осъществява надзор и методическо ръководство върху дейността на всички прокурори. Вместо това, той ще ръководи Върховната прокуратура и ще представлява прокуратурата.

Председателят на конституционната комисия Радомир Чолаков от ГЕРБ помоли за отделно гласуване на текста, свързан с вписването в конституцията на разследването на главния прокурор. Той обясни, че това решение прави българската конституция, първа в света, в която е вписано, че главният прокурор може да извършва престъпления.

Текстовете на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията бяха гласувани на второ четене и включваха редица още промени в системата: назначаването и освобождаването на главния прокурор, както и кандидатурите за неговата позиция.

Също така, предвидените промени засягат и процедурата за назначаване, повишаване, понижаване, преместване и освобождаване на прокурорите и следователите.

За да бъдат избрани за членове на Висшия съдебен съвет или на Висшия прокурорски съвет, юристите трябва да отговарят на определени критерии за професионализъм и независимост.

Висшият съдебен съвет и Висшият прокурорски съвет осъществяват правомощията си самостоятелно и чрез Общо събрание. Заседанията на висшия съдебен съвет и на Общото събрание на Висшия съдебен съвет и Висшия прокурорски съвет се председателстват от председателя на Върховния касационен съд, а в неговото отсъствие – от председателя на Върховния административен съд.

Още новини от деня – четете тук