Начало Любопитно Методът на учене, който подобрява паметта с 50 процента

Методът на учене, който подобрява паметта с 50 процента

1337
памет

Нормално е паметта да ни изневерява при стрес. Случва се на всеки. Освен ако не учите по един определен начин – тогава дори и стресът не може да навреди на паметта ви.

Практиката на припомняне – иначе казано, препитване, типът учене, при който правите тренировъчни тестове, изгражда изненадващо стабилни спомени, открива ново изследване, пише Obekti.

„Обикновено хората под стрес са по-малко ефективни при извличане на информация от паметта – казва д-р Аяна Томас, старши автор на изследването. „Сега за първи път показваме, че правилната стратегия на учене – в този случай практиката на припомняне или правенето на тренировъчни тестове, има като резултат силни репрезентации в паметта, така че дори при високи нива на стрес, участниците могат да достигнат спомените си.“

Учените сравнили тренировъчните тестове с най-разпространения начин за учене: четене и препрочитане на материала.

Хората, които учели, правейки тестове, помнели над 50 процента повече от онези, които просто препрочели материала.

Ето какво казва първият автор на изследването, Ейми Смит:

„Нашите резултати показват, че въпросът не е задължително колко дълго се учи, а как.

Дори предишни изследвания да са показали, че практиката на припомняне е една от най-добрите стратегии за учене, все пак бяхме изненадани колко добре работи при хора под стрес.

Сякаш стресът нямаше никакъв ефект върху паметта им.

Ученето чрез правене на тестове, при които човек трябва да извлича информацията отново и отново, има силен ефект върху задържането в дългосрочната памет и очевидно продължава на има големи предимства в напрегнати, стресови ситуации.

„Нашето изследване със сигурност не е последната дума по отношение на това как практиката на препитване влияе върху паметта под стрес – казва д-р Аяна Томас – „но виждам, че това може да се приложи при всеки индивид, който трябва да извлече сложна информация във важна ситуация.

Особено за преподавателите, които знаят, че големите изпити могат да поставят студентите под твърде голям натиск – бих ги насърчила да използват повече тестове без такова важно значение в контекста на преподаването.“

Изследването е публикувано в научното издание Science.